Het geplaagde Leuvense bedrijf Option krijgt een nieuwe naam, een nieuwe ceo, een nieuwe eigenaar en nieuw kapitaal. Eric Van Zele krijgt meer dan 40 procent van de aandelen in handen. Dat maakte de onderneming bekend in een persbericht.
Dertig jaar na de oprichting krijgt Option een nieuwe naam. Welke dat is, wordt pas binnen enkele maanden bekendgemaakt. Het is ook maar een onderdeel van een groots nieuw reddingsplan om het bedrijf (dat al lang met het faillissement flirt) een nieuwe adem te geven.
In dat plan wordt de samensmelting voorzien van Option en Crescent, gespecialiseerd in slimme verlichtingsoplossingen en eigendom van voorzitter Eric Van Zele (ex-Barco). Schulden worden daarnaast in aandelen omgezet en er komt een nieuw overbruggingskrediet van ruim anderhalf miljoen euro van Van Zele en van Alychlo, de investeringsmaatschappij van Marc Coucke. In de nieuwe constructie wordt Guy Coen, een vertrouweling van Van Zele bij Barco, de ceo.
Ruim 80 procent van de schuld wordt al zeker in nieuwe aandelen omgezet, goed voor 910 miljoen stuks. Als alle schuldeisers mee in de constructie stappen, kan dat tot een miljard oplopen. Voor de bestaande aandeelhouders betekent dit dat hun papier zwaar zal verwateren. Voorzitter Eric Van Zele wordt de nieuwe sterke man die 40 procent van het nieuwe bedrijf in handen heeft. Marc Coucke, het Amerikaanse telematicabedrijf Danlaw en oprichter Jan Callewaert krijgen 10 procent. Op de beurs blijken de aandeelhouders alvast niet opgezet met het plan. Option krijgt een pandoering van meer dan 20 procent.
Option begon ruim dertig jaar geleden als modemspecialist, maar zag de duimschroeven aangedraaid worden door Chinese concurrenten. Het bedrijf turnde zich om tot IoT- en m2m-specialist, maar behaalde nooit meer het succes van vroeger.