Agoria Vlaanderen en Sirris, de bedrijvenorganisatie en het technologiecentrum van de technologische sector, hebben een online tool voorgesteld die Belgische bedrijven moet helpen met hun digitale transformatie. Met de ‘Digital Journey Tracker’ willen ze de bedrijven inzicht geven in de digitale doolhof.
Sirris en Agoria baseren hun aanpak enerzijds op het soort bedrijven. Ze onderscheiden er drie: bedrijven die fysieke producten maken, zij die digitale producten ontwikkelen en een derde groep die diensten levert. Anderzijds is er de as waarbij een bedrijf kijkt naar de digitalisering van ofwel zijn aanbod, ofwel de processen ofwel het zakenmodel. ‘Zo willen we door verschillende mogelijkheden voor te stellen en door concrete voorbeelden aan te reiken, bedrijven duidelijk maken dat actie niet ingewikkeld hoeft te zijn en op korte termijn al ondernomen kan worden’, klinkt het.
De federaties kregen het signaal dat de technologische sector nood heeft aan duiding en begeleiding tijdensder digitale transformatie. Dit uit de ict-sector zelf, maar ook maintenance, maakindustrie, toelevering en andere bedrijfstakken.
Ook niet-ict-bedrijven zijn zich bewust van het belang van digitalisering en dat het hoog tijd is om actie te ondernemen. Vaak weten ze echter niet hoe hun probleem of uitdaging correct te formuleren. Ze willen eerst inzicht hebben in wat potentieel er is voor hen om daarmee bij een ict-bedrijf te kunnen aankloppen voor een oplossing. Sirris en Agoria analyseerden deze gegevens in detail en startten een initiatief om de bedrijven op weg te helpen en vooral door de bomen het bos nog te zien. Ze stellen een kader voor en bieden specifieke diensten aan, waarbij de bedrijven heel concreet geholpen worden met de juiste prioriteiten en acties voor hun noden.
Uit een bevraging van Agoria blijkt dat negen op de tien bedrijven de komende jaren een impact van digitalisering zien op hun producten, processen of zelfs op hun zakenmodel. Driekwart van de bedrijven ziet digitalisering vandaag als ‘strategisch’ en dus een zaak van de zaakvoerder en raad van bestuur. Tegelijk vraagt Agoria Vlaanderen dat ook de Vlaamse overheid ‘eindelijk het digitale tijdperk intreedt.’ De organisatie stelt voor om de extra middelen daarvoor te vertienvoudigen.