Een internationaal consortium van bedrijven onder leiding van de Tsjechische it-dienstverlener Whalebone gaat in opdracht van de Europese Commissie een nieuwe dns (domain name system)-internetinfrastructuur opzetten. Dns is cruciale software om het internet te laten werken.
Doel van DNS4EU is om EU-burgers, bedrijven en instellingen te voorzien van een recursief ‘adresboek van het internet’ dat voldoet aan de Europese privacywetgeving en sterk beveiligd is.
Partijen die aan de knoppen van de zogenoemde dns-resolvers draaien, kunnen zien waar gebruikers naar toe surfen. De Europese Commissie wil daarom eigen openbare DNS-resolvers inrichten. Een resolver is een server die verschillende queries in kan zetten om te achterhalen welk ip-adres bij een domeinnaam hoort. Ze dienen als tegenwicht voor Amerikaanse providers zoals Google en Cloudflare. DNS4EU moet als alternatief voor het huidige openbare dns Europa digitaal onafhankelijker maken.
De commissie wil de gegevens van gebruikers in de digitale ruimte van de Unie bewaren. Het streven is de dienst aan zoveel mogelijk Europeanen aan te bieden, terwijl de hoogste privacy-normen worden nageleefd. Zij is van plan om honderd miljoen mensen aan boord te krijgen van deze nieuwe dns-internetinfrastructuur.
Dns-resolvers
Om dat doel te bereiken zal het winnende consortium moeten samenwerken met mobiele operators en internetproviders over heel Europa. Richard Malovic, directeur van Whalebone, wil daarom niet alleen nieuwe openbare infrastructuur introduceren maar ook operators in de architectuur opnemen.
Het plan is om de huidige infrastructuur van telecommunicatiebedrijven en internetproviders te combineren met nieuwe openbaar toegankelijke dns-resolvers. Het biedt zowel gratis dns-service aan de burgers en instellingen als verbeterde premium beveiligingsservices.
Het consortium bestaat uit dertien bedrijven en instellingen uit tien EU-landen. Ook het Belgische Time-lex, het Duitse DeSec, het Finse cybersecurity-bedrijf F-Secure en drie CERT’s (Computer Emergency Response Teams) behoren tot de leden. De Europese Commissie heeft 13 miljoen euro aan het consortium toegezegd. Op 10 januari worden de plannen nader toegelicht.