Los van alle turbulentie zitten investeringen in cloudtechnologie nog steeds in de lift. Maar de ene cloud is de andere niet, en deze vier clouds zullen in 2023 de dienst uitmaken.
Onderzoeksbureau Gartner voorspelt dat wereldwijde clouddiensten in 2023 met meer dan 20 procent zullen groeien tot zowat 560 miljard euro, en dit ondanks de inflatie en de economische onzekerheid die de bedrijfsuitgaven onder druk zetten. We legden ons oor te luister bij een cloudprovider, een dienstverlener én een datatacenter-partij en zien deze trends en clouds opduiken.
1. Native cloud
Ondernemingen vinden meer doorgedreven, en vaak slimmere, manieren gevonden om workloads naar de publieke cloud te brengen. ‘We zien ook in de Benelux meer en meer bedrijven die hun applicaties starten in de cloud, en ze dus niet meer van elders migreren’, stelt Jean-Pierre Le Goaller, head of solutions architecture Benelux bij AWS. Dergelijke applicaties profiteren van in de cloud geboren functies zoals serverless of cloud-native functies zoals Kubernetes en containers. Kortom, van de klassieke ‘lift & shift’-cloudmigratie gaat het naar het zogenaamde native cloud.
Volgens het recente State of Cloud-rapport van Pluralsight bouwt driekwart van de it-organisaties nieuwe toepassingen en innovaties native in de cloud. Dat betekent dat nog maar een kwart van hun applicaties een zogenaamde lift & shift-migratie ondergaat. Maar het is niet enkel een it-evolutie, maar ook een strategische. ‘Cloud wordt gepositioneerd als een kernpijler van de moderne bedrijfsstrategie; een pijler die cruciaal is voor het stimuleren van groei, transformatie en voortdurende innovatie’, oppert Parthiv Shah, global managing partner of cloud strategy & transformation bij Tata Consultancy Services (TCS).
2. Industrie cloud
De voorbije maanden stelden cloudbedrijven – van Microsoft tot AWS en van Salesforce tot Snowflake – meer en meer gespecialiseerde ‘industrie clouds’ voor. ‘Cloud computing wordt meer en meer op maat van specifieke sectoren gemaakt. Zo kan het een effectieve meerwaarde bieden aan de business, en niet alleen effectievere back-end it-operaties’, stelt Parthiv Shah van TCS.
De voordelen zijn volgens hem legio. ‘Van snel veranderende toeleveringsketens tot energie-efficiënte duurzaamheidsinitiatieven: slimme bedrijven die investeren in sectorspecifieke cloudoplossingen om gemeenschappelijke pijnpunten aan te pakken, kunnen een aanzienlijke boost in hun prestatie-indicatoren verwachten’, vult Parthiv Shah. ‘Ook consumentgerichte sectoren, zoals de retail en de horeca, zullen hun industrie cloud-activiteit zien toenemen.’
3. Soevereine cloud
Nieuwe regelgeving inzake gegevensbescherming zal ondernemingen ertoe aanzetten over te stappen op de soevereine cloud. Het is een initiatief dat steeds meer organisaties nemen om hun gegevens en systemen te beschermen tegen onrechtmatige externe toegang op nationaal of lokaal niveau. En om te voldoen aan de wetgeving
Die wetgeving is alvast veeleisend en breed. ‘De United National Conference on Trade and Development meldt dat tegenwoordig in meer dan 70 procent van de landen gegevens- en privacywetten gelden die organisaties ertoe aanzetten de soevereine cloud toe te voegen aan hun multi-, hybride en poly-cloudstrategieën zodat ze voldoen aan de regelgeving’, aldus Shah.
4. Edge cloud
Door rekenkracht en storage dichter bij de databronnen te brengen, kunnen bedrijven hun reactietijden verbeteren en bandbreedte besparen. ‘De vooruitgang in edge cloud zal voor een verveelvoudiging van toepassingen in de frontlinie van bedrijven zorgen, waaronder in-store en on-site operaties’, klinkt het.
Deze cloudtrend uit zich onder meer in kleine traditionele datacenters of it-ruimtes die op locaties ‘aan de rand’ worden gebouwd met dezelfde architectuur van computers, opslag en netwerken. Denk hierbij ook aan initiatieven van de grote cloudproviders. Zij bieden namelijk zelf apparatuur aan die dicht bij de klant komt te staan, eigenlijk een soort van mini-datacenter. Al bieden ook andere datacenterspecialisten dit aan. Friso Haringsma, managing director van Datacenter United, dat datacenters uitbaat in België, ziet twee trends tegelijk opkomen ‘Enerzijds heb je het cloudfenomeen met centralisatie dat nog steeds speelt, maar anderzijds zie je toch ook de decentrale beweging opkomen met edge-toepassingen en -datacenters.’ En ergens komen deze twee trends zich onderweg dus tegen. Of hoe de cloud in alle opzichten een nieuwe dimensie krijgt.