Vorig jaar werden volgens het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) zowat 13 miljoen kliks naar verdachte websites vermeden. Het is het resultaat van het zogenaamde Belgium Anti-Phishing Shield (BAPS), een systeem van het CCB dat internetgebruikers moet waarschuwen voor onveilige websites.
Elke dag ontvangt de organisatie duizenden verdachte e-mails. In 2021 werden er 4,5 miljoen berichten doorgestuurd naar verdacht@safeonweb.be. In 2022 groeide dit aantal dus naar ruim 5,5 miljoen ontvangen berichten. Dit dus allemaal dankzij de samenwerking met de bevolking die verdachte berichten doorsturen naar het betreffende mailadres bij het CCB.
Belgisch schild
Op basis van de meldingen kon het CCB 1,5 miljoen verdachte url’s detecteren. Die verdachte url’s stuurt het CCB door naar Google SafeBrowsing en Microsoft SmartScreen. Browsers maken van deze info gebruik om bezoekers te waarschuwen voor kwaadaardige websites.
Maar omdat ze geen controle hebben over de snelheid waarmee Google en Microsoft de links blokkeren, heeft het CCB samen met de internetaanbieders Belnet, Proximus, Telenet en Orange ook een eigen systeem en procedure ontwikkeld om de internetgebruiker real time te waarschuwen, het zogenaamde Belgium Anti-Phishing Shield. Iemand die minder oplettend is en zou klikken op een verdachte link, komt dan op een waarschuwingspagina terecht. Dit systeem (en schild) is enkel mogelijk dankzij het doorsturen van deze verdachte berichten door de bevolking.