Het Provinciebestuur Vlaams-Brabant kent zijn raamcontract voor geconsolideerde server- en storage infrastructuur toe aan Simac ICT Belgium. Het heeft een looptijd van vier jaar. In een eerste fase werd al voor een half miljoen euro aan materiaal en diensten geleverd.
Een provinciebestuur is een informatie-intensieve omgeving en vergt een server- en storage infrastructuur die robuust en veilig is. Meer dan duizend medewerkers maken gebruik van meer dan tweehonderd toepassingen en veel van deze toepassingen worden ook gebruikt door burgers, verenigingen en bedrijven. Dat zorgt ervoor dat ook constante beschikbaarheid een vereiste is.
Na een grondig marktonderzoek kwam de provincie Vlaams-Brabant tot de conclusie dat hyperconverged infrastructuur de juiste oplossing was. ‘Hyperconverged zorgt voor vereenvoudigd beheer, een hoge densiteit, dus ook minder koeling, minder rackspace, minder energieverbruik, verminderde complexiteit, hoge flexibiliteit en makkelijke uitbreidbaarheid’, zegt Luc Jaspers, diensthoofd informatica bij de Provincie Vlaams-Brabant. ‘Dankzij de hyperconverged infrastructuur kunnen alle data ook in het eigen datacenter gehouden worden, terwijl toch de voordelen van een (private) cloud infrastructuur gelden. Een provincie beheert immers heel veel persoonsgebonden data, die liever niet in een publieke cloud geplaatst worden.’
Het raamcontract werd na grondige evaluatie toegekend aan Simac ICT Belgium, waarmee ook voor het vorige raamcontract voor servers en licenties werd samengewerkt. Simac is kind aan huis bij de provincie Vlaams-Brabant, want ook het contract voor de eindapparatuur zit bij dezelfde leverancier. Simac stelde als technische oplossing de Simplivity hyperconverged infrastructuur van HPE voor, samen met de servers van HPE, de storage van NetApp, VMware licenties, Microsoft oplossingen en licenties, Veeam, plus de ups-systemen van APC (Schneider Electric).
In een eerste fase werden begin 2018 al een tiental HPE en SimpliVity elementen aangekocht, goed voor een investering van een half miljoen euro. Deze werden meteen al geïmplementeerd ter vervanging van het bestaande datacenter. In een tweede fase wil de Vlaams-Brabant werk maken van het opzetten van een disaster recovery-oplossing waarbij ook infrastructuur geplaatst wordt op een tweede site. Aan de aanbesteding voegde de provincie ook het principe van de ‘opdrachtencentrale’ toe. Dat geeft andere lokale overheden zoals gemeenten, steden en andere overheidsinstellingen binnen Vlaams-Brabant toegang tot dezelfde producten en diensten die ook het provinciebestuur afsprak.