De Belgische it-dienstverlener Realdolmen wordt als alles goed gaat overgenomen door zijn Franse sectorgenoot GFI Informatique. De Fransen hebben een overnamebod op Realdolmen uitgebracht.
GFI is een grote, beursgenoteerde Franse it-groep die meer dan een miljard euro omzet draait en zo’n vijftienduizend werknemers heeft over heel Europa. De Fransen lanceren een vriendschappelijk overnamebod van 37 euro per aandeel, of een transactie van 196 miljoen euro. De raad van bestuur van Realdolmen steunt het bod. De grootaandeelhouders familie Colruyt en Vandevyvere (holding QuaeroQ) – samen goed voor 21,94 procent van de aandelen – hebben al hun aandelen aangeboden aan het Franse bedrijf. De derde grootste aandeelhouder is it-bedrijf Cegeka. In een eerste fase wil GFI driekwart van de aandelen binnenhalen, daarna volgt een uitkoopbod.
GFI heeft vijf jaar geleden al het Franse filiaal van Realdolmen overgenomen. Het wou toen ook al de volledige groep inlijven, maar het bod van toen werd te laag bevonden.
‘Met de steun van het management van Realdolmen, biedt de combinatie van onze respectievelijke activiteiten en onze complementaire portfolio’s ons het potentieel om een Europese kampioen te creëren in de mid-market’, zegt Vincent Rouaix, Voorzitter en ceo van GFI Informatique.
De raad van bestuur van Realdolmen steunt de overname alvast. Henri Van Engelen, voorzitter van de raad van bestuur: ‘Na de succesvolle transformatie van Realdolmen, zijn we enthousiast over deze kans om ons pad verder te zetten als deel van een toonaangevend Europees it-services bedrijf. Het stelt ons in staat onze complementaire portfolio’s te benutten en voort te bouwen op de sterke punten van Realdolmen om middelgrote bedrijven te bedienen. De aangeboden prijs vertegenwoordigt een significante premie ten opzichte van de historische koers van de vennootschap.’
Realdolmen is opgericht in 2008 en gegroeid uit de it-afdeling van warenhuisgroep Colruyt. Aanvankelijk was ook het Amerikaanse Gores Technology er bij betrokken, maar zij stapten in 2010 er uit en verkochten hun participatie grotendeels aan de holding QuaeroQ van de familie Vandevyvere (bouwgroep Matexi). Het bedrijf draait momenteel een omzet van ongeveer 244 miljoen euro en maakte vorig jaar elf miljoen euro winst. Er werken zowat duizend mensen.