Het personeel bij it-leverancier DXC Technology in Mechelen (het vroegere HP), die de Vlaamse overheid als grootste klant heeft, legt vandaag het werk neer. De staking komt er omdat de directie de meerderheid van de 45-plussers wil vervangen door ‘jonge teams’, zegt vakbondsman Koen Dries (LBC-NVK) tegen Belga.
Eind oktober kondigde de directie de intentie aan om 89 van de 584 bedienden te ontslaan, via de procedure-Renault. Eind januari trok ze het collectief ontslag plots weer in. ‘Goed nieuws, ware het niet dat de directie tegen sommige slachtoffers van het collectief ontslag een personal improvement plan opstart om ze alsnog te ontslaan. Andere mensen worden onder druk gezet om zelf te vertrekken’, klaagden de bonden al begin vorige maand. Een kwart van het personeel werkt in de gebouwen van de Vlaamse overheid.
Een verzoeningspoging is op niets uitgedraaid en vanuit de Vlaamse overheid komt er geen reactie op het dossier, zeggen de bonden. Ze tonen zich in een mededeling dan ook zeer verontrust over de houding van Liesbeth Homans (N-VA), de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur. Zij is op de hoogte is van de zaak, maar weigert tussen te komen omdat het over een interne kwestie van een privébedrijf gaat. ‘Voor de Vlaamse Overheid moeten sociale misdrijven in haar gebouwen en voor haar rekening kunnen, zolang het niet rechtstreeks bij een ambtenaar is. Het is wellicht wachten op de eerste sweatshop die diensten levert aan Vlaanderen, met dank aan de NV-A’, zo klinkt het.
Frank Geets, Administrateur-Generaal van het Agentschap Facilitair Management van de Vlaamse Overheid, deelt ondertussen het standpunt van minister Homans. ‘Wij geven geen enkel commentaar op wat er bij een privébedrijf gebeurt’, zegt hij. ‘Ik denk dat het standpunt van minister Homans ook het enige juiste standpunt is.’
DXC Technology is de fusie van de service-afdeling van HP (met als grootste klant de it van de Vlaamse Overheid) en CSC.