Gisteren organiseerde Amazon Web Services in Brussel zijn eerste Europese event voor de publieke sector. Diverse cases kwamen er aan bod, ook Belgische. Samen met concurrent Microsoft en met overheden zelf, geven we een stand van zaken: hoe publiek is de public cloud intussen? ‘We zien een enorme inhaalbeweging.’
‘We hadden dit al veel eerder moeten doen’, zo opende Theresa Carlson, vice president Worldwide public sector bij Amazon Web Services (AWS) haar keynote op het event. ‘Volgende keer komen we terug. En zoeken een grotere locatie’, zo opperde Carlson.
Mocht u er aan twijfelen: de publieke sector is een belangrijk groeidomein voor cloud providers. In Europa, maar ook in ons land. In vier vragen geven we een beeld rond publiek in cloud. Publiek is wat ons betreft breed: van lokaal en regionaal tot Europese overheden. Voor het cloudaspect zelf richten we ons in eerste instantie op IaaS (infrastructure as a service) en PaaS (platform as a service).
Wat is er inzake cloud veranderd voor overheden?
Heel wat. Natuurlijk is het cloudaanbod breder en nog performanter dan pakweg vijf of tien jaar geleden. Zo toonde AWS gisteren op hun event een slide met meer dan honderd cloud services of features die ze intussen aanbieden. Maar bovenal is de focus van de aanbieders veranderd. Amazon begon twaalf jaar geleden met AWS, het eerste cloudaanbod op die schaal. In 2010 richtte het vervolgens een speciale afdeling op die zich focust op de publieke sector.
Ook bouwde Amazon zijn regionale aanwezigheid uit. In Europa was het al lang aanwezig in Ierland, maar later kwamen daar Duitsland, Frankrijk, het VK en binnenkort ook Zweden bij. ‘Overheden hebben de garantie dat hun data deze regio niet verlaten. Voor hen is dat cruciaal’, vertelt Christian Zahorski-Philippe, head of sales pan-EU voor AWS Public Sector in zelf. Belgische data komen dan bijvoorbeeld terecht in een Duits datacenter, maar niet in de VS. ‘Deze aanpak is ingegeven volgens de wensen van de klant, en overheden in het bijzonder.’
Een ander aspect is security. ‘Onze nummer één prioriteit’, beweert Zahorski-Philippe. ‘Was security een paar jaar geleden een grote bekommernis en misschien zelfs ook een afknapper, dan komen overheden vandaag toch tot de constatatie dat ze op hun eigen on premise infrastructuur nooit hetzelfde securityniveau kunnen halen’, stelt hij. Zo lijfde Amazon de voorbije maanden en jaren beveiligingsbedrijven in met als doel om meer beveiligingsdiensten aan te bieden aan klanten.
Lopen overheden achter in de cloud?
Als we de recente cijfers van Computable er even op naslaan blijkt dit wel het geval. Overheid, en in het kielzog daarvan onderwijs en zorg, blijken vaak de sectoren te zijn waar de cloud nog het minst ingeburgerd is. ‘Over het algemeen staan private bedrijven verder in hun adoptie rond het gebruik van clouddiensten’, bevestigt Johan Torfs, government business lead bij Microsoft BeLux. ‘Maar we zien een aantal overheden in België een enorme inhaalbeweging maken en voluit de kaart van publieke cloud trekken’, voegt hij er snel aan toe.
Opvallend is toch ook dat het gaat om een brede adoptie. ‘In elk van de segmenten waar we actief zijn binnen de overheid hebben we klanten voor ons Azure cloud platform’, benadrukt Johan Torfs van Microsoft. ‘Dit geldt zowel voor infrastructuurdiensten, als voor meer cognitieve diensten en kunstmatige intelligentie in de vorm van bijvoorbeeld chatbots of andere nieuwe technologieën.’
Zahorski-Philippe van AWS haalt nog een andere reden aan voor de historische achterstand bij overheden: ‘Overheden zitten wat betreft hun aankopen in een erg gereguleerde omgeving. Het duurt dan ook even vooraleer ze hun procurement proces hebben aangepast aan de karakteristieken van on demand en cloud. It takes a while.’
Wat trekt hen over de streep?
The proof of the pudding is in the eating. Vaak brengt een specifiek testproject al veel duidelijkheid. ‘Bij de Europese Commissie was er tot 2014 veel discussie tussen de voor- en tegenstanders van het gebruik van externe clouddiensten. In het begin zagen sommigen bij ons cloud ook eerder als een extensie van ons eigen datacenter’, vertelt Yves Paternoster, Belg en hoofd van de Unit digital workplace engineering bij de Europese Commissie.
Vaak gebruikten voor- en tegenstanders ook dezelfde argumenten. ‘Voor de ene was de beveiliging in de cloud een probleem, voor de andere net een troef. Dit alles hebben we dus kunnen aftoetsen door een testproject. Op basis daarvan concludeerden we dat de cloud the way to go is. Wij merkten ook een opvallende kostenbesparing ten aanzien van onze bestaande legacysystemen’, aldus Paternoster.
Bij Amazon worden klassiek vijf grote troeven aangehaald om overheden te overtuigen: agility, kostenbesparing, elasticity, de mogelijkheid om wereldwijd uit te rollen en – zoals eerder aangehaald – security. ‘En verder is er ook nog de toegang tot skills. Weet dat er alleen in Europa 350.000 it-profielen worden gezocht’, oppert Zahorski-Philippe.
Ook bij Microsoft zien ze trends die hierbij aansluiten, zoals de bewustwording van de overheidsklanten die de voordelen van de publieke cloud zoals kostenefficiëntie en elasticiteit ontdekken en erkennen. ‘Voorts raken beslissingsnemers, vaak na bezoek aan onder andere onze datacenters, meer vertrouwd met onze security en privacy componenten en ontdekken ze de verschillen en voordelen tegenover hun on-premise datacenter infrastructuur’, argumenteertTorfs.
Bovendien, zo stelt Torfs, is er een trend in vervanging van server infrastructuur naar clouddiensten. ‘En vooral ook nieuwe technologie zoals chatbots en cognitieve artificial intelligence diensten, die toegankelijker en democratischer wordt aangeboden. Tenslotte is er, volgens hem, de sterke trend in smart IoT (internet of things), smart cities en smart regions. ‘Met topics als mobiliteit, veiligheid, energie efficiëntie van gebouwen.’
Is onze overheid met zijn clouddiensten innovatief?
Best wel en steeds vaker. Op het Amazon event zagen we bijvoorbeeld Breght Boschker, cto van het Nederlandse Skinvision, een healthcare bedrijf uit de overheidssfeer, hun toepassing rond machine learning voorstellen om huidkanker vroegtijdig te signaleren. Hun app en systeem, waarbij mensen foto’s van hun huid kunnen doorsturen, moet de komende tien jaar een kwart miljoen levens redden. ‘Wij beschikken nu al over drie miljoen foto’s van huis en laten hier machine learning op los’, aldus Boschker, die zelf de oplossing kwam voorstellen.
Ook het Vlaamse Agentschap Wegen en Verkeer werd tijdens de presentaties op AWS Summit uitdrukkelijk vermeld. Zo maakt het agentschap in Vlaanderen gebruik van clouddiensten van AWS om een beeld te krijgen van de toestand van het Vlaamse wegennet. AWS wordt gebruikt voor het analyseren van de data die de inspecteurs van het agentschap verzamelen over schade aan de wegen. Met als doel om de wegeninfrastructuur efficiënter te onderhouden. Overheid en cloud: the best is yet to come.