De toekomst zit in de cloud. Ja, maar voor heel wat toepassingen situeert die toekomst zich pas binnen enkele jaren. Of misschien wel helemaal niet. Bij Sage, een vooraanstaande Europese aanbieder van bedrijfssoftware, zien ze een volledige cloud-erp bijvoorbeeld nog niet zo snel verschijnen.
Dit blijkt tijdens de Enterprise Management Summit van Sage in Sevilla, enkele dagen geleden. Blair Crump, president bij Sage, overloopt de markt die zijn bedrijf beoogt. Dat gaat dan om accounting software, erp (enterprise management in de terminologie van Sage), hr-software, finance, cloudconnecties… Het gaat volgens hem om een markt die dit jaar goed is voor 28 miljard dollar. ‘Wij hebben daar als Sage ongeveer twee miljard dollar van. De markt is erg gefragmenteerd’, stelt Crump. Hij geeft aan met zijn softwarebusiness dit jaar wel te willen groeien met dubbele cijfers. Een ambitie die het bedrijf ondanks een recente winstwaarschuwing toch wil aanhouden. ‘We share a need for speed’, zo vertelt hij aan de aanwezige partners.
Cloud versus on premise
Crump baseert zich op marktinformatie van Gartner en IDC en verdeelt de markt voor bedrijfssoftware in twee grote groepen: cloudsoftware enerzijds, goed voor twaalf miljard dollar dit jaar. En anderzijds: de klassieke on premise software die zestien miljard dollar omvat. Eerste vaststelling: de cloud haalt dus nog niet de bovenhand.
Belangrijk is wel dat het cloud-aandeel in de markt voor bedrijfssoftware toeneemt, maar toch nog een minderheid blijft. In 2019 is cloud goed voor veertien miljard en on premise blijft op zestien miljard dollar. De verschuiving is wel duidelijk. ‘Onze totale beoogde markt stijgt dit jaar met 7 procent. Maar de belangrijkste stijging komt van de cloudapplicaties: die gaan met 13 procent omhoog. Terwijl de traditionele on premise applicaties dit jaar slechts met 2 procent toenemen.’
Soorten cloud
Tweede vaststelling (en nuance): er is niet zoiets als een indeling on premise versus cloud. Want cloud is er in diverse soorten en smaken, haalt men bij Sage ook aan. ‘Een toepassing als enterprise management (zeg maar er – nvdr) is niet in de cloud geboren. Het is ervoor aangepast. It’s not born in the cloud, but cloud enabled’, aldus Crump. Clouddiensten, waarbij bijvoorbeeld traditionele erp-software wordt gekoppeld aan modules in de cloud, zijn hier een voorbeeld van. Sommige toepassingen zitten dan weer in een private cloud- of hosting-modus. En daarnaast zijn er ook de ‘cloud native’-diensten die wel in de cloud zijn geboren, bijvoorbeeld voor software rond hr en finance. Al zijn die niet universeel. ‘Ik zie niet zoiets als een full cloud erp’, stelt Brieuc Courcoux, vice president indirect sales bij Sage in Frankrijk.
België
Ook in ons land is voor bepaalde businesssoftware de cloud nog ver weg. Met name erp lijkt de laatste categorie die effectief de stap naar de cloud heeft gezet. ‘Het is hier vaak moeilijk om bij klanten de meerwaarde van cloud aan te tonen’, geeft Alex Dossche, managing director van Sage in België en Luxemburg toe. ‘Zeker als het gaat om eerder complexe bedrijfsprocessen.’
Een blik op de markt bevestigt deze stelling. Uit cijfers van Computer Profile van vorig jaar blijkt dat slechts 2 procent van de financiële- en erp-toepassingen in een (public) cloud-modus zaten en 18 procent in een hosting en private cloud-omgeving. Van alle SaaS-toepassingen die Belgische bedrijven eind 2017 hadden staan, situeert slechts 3 procent zich in het domein van erp.
Api-fication
De trek naar cloud voor erp zal moeten komen van specifieke cloudmodules. ‘We zijn hier ook volop mee bezig. Als we het hele ecosysteem van partners en toepassingen op dezelfde manier laten interageren, dan kunnen we de voordelen van cloud voor het gebruik van enterprise management wel aantonen’, benadrukt Dossche. ‘Die voordelen zijn de klassieke cloudvoordelen, zoals security en onderhoud dat veel beter en makkelijker is, maar ook een goede interactie met andere oplossingen.’
Hij ziet momenteel wel startups en scale-ups de trek naar de cloud maken, vaak van bij hun begin. Een bestaande on prem-migratie naar de cloud van bestaande oplossingen ziet hij niet vaak gebeuren. ‘Het zal eerder een geleidelijke shift zijn naar een cloudplatform waar je bepaalde elementen in de cloud opbouwt. Ik omschrijf het als consumptie van cloudapplicaties. Een basis- of bestaande softwaretoepassing waar dan bepaalde clouddiensten aan worden gekoppeld’, illustreert de managing director voor België en Luxemburg. ‘Een trend die aansluit bij wat ik noem de api-fication van software’, zo besluit hij.