Cryptocurrencies lijken goed op weg een blijver te worden. De virtuele munten, gebaseerd op blockchain-technologie schieten als paddestoelen uit de grond en dat vraagt natuurlijk om wat meer organisatie. De Belgische startup Keyrock biedt zo een wereldwijd platform aan, maar de ambities reiken veel verder. Wij spraken met ceo Juan David Mendieta.
Elke dag lees je wel wat over bitcoins en andere virtuele munten en niet altijd in positieve zin. Toch hebben deze betaalmiddelen de toekomst volgens Mendieta en speelt hij daar samen met zijn twee co-founders Jeremy De Groodt en Kevin de Patoul, met Keyrock op in.
‘Je kunt Keyrock beschouwen als een financiële dienstverlener. Wij zorgen voor een technologisch geavanceerde omgeving die verschillende marktplaatsen met elkaar connecteer. Als ‘market maker” zorgen we voor liquiditeit in deze markt, door vraag en aanbod samen te brengen. Onze klanten zijn voornamelijk de uitgevers van de verschillende cryptocurrencies en dat zijn er al heel wat. Wij zorgen dat ze een stabiele omgeving hebben waar de munten verhandeld kunnen worden en waar er voldoende geïnteresseerden zijn. Wij maken dus eigenlijk de markt’, geeft Mendieta aan.
Investeren in de verdere uitbouw
De startup begon begin 2017 met het nodige vooronderzoek, vooraleer Mendieta samen met zijn twee co-founders in november 2017 de stap zette naar een eigen bedrijf. ‘Ondertussen zijn we met acht en hebben we in een eerste kapitaalronde, geleid door Volta Ventures, negenhonderddizend euro opgehaald. Dit geld investeren we volledig in de uitbouw van ons platform. Ons verdienmodel is gebaseerd op een vaste maandelijkse fee, die ons een continue inkomstenstroom garandeert.’
Het hoofdkantoor van Keyrock mag dan in Brussel gevestigd zijn, de startup telt momenteel geen enkele Belgische klant. ‘Onze klanten bevinden zich eerder in New York, Hong Kong, Rusland en nog wel wat andere landen en steden. Het gaat om een wereldwijde business, die volledig online plaatsvindt. Onze ambitie is alvast om wereldwijd de nummer één ‘market maker’ te worden in cryptocurrencies. Binnen dit en een jaar willen we minstens twintig verschillende assets beheren. We hebben wel wat concurrenten, maar we kunnen rekenen op een performante infrastructuur die echt onderscheidend is in de sector, de vooruitzichten zijn dus alvast gunstig. Momenteel moeten we zelfs klanten weigeren omdat we het niet bolgewerkt krijgen’, glimlacht Mendieta.
Interesse uit reguliere economie
Keyrock verhandelt tal van cryptocurrencies, maar wil zijn dienstverlening en infrastructuur gestaag verder uitbouwen. ‘We beschikken over een performant en modern platform en willen dit ook open gaan stellen voor andere gebruikers in de toekomst. Zo kunnen we nieuwe diensten in de markt gaan zetten en uitgroeien tot dé partner van token-uitgevers. Bovendien beginnen ook meer en meer reguliere bedrijven interesse te tonen in de mogelijkheden van blockchain. We helpen bedrijven blockchain en cryptocurrencies te begrijpen. De industrie wint aan geloofwaardigheid, groeit enorm en bedrijven willen hier een graantje van meepikken en de mogelijkheden verkennen.
Nood aan talent
Dé factor die een snellere groei belemmert? ‘Het gebrek aan beschikbaar talent’, geeft Mendieta aan. ‘Mensen met kennis van zaken lopen niet dik en als startup met beperkte financiële slagkracht is het al helemaal moeilijk om toppers aan te trekken. We rekruteren dan ook in het buitenland, om instroom te hebben.’
Op iets langere termijn ziet Mendieta de financiële markten met elkaar versmelten. ‘De traditionele financiële markt draait binnen enkele jaren ook op de blockchain-technologie. De markten zullen ongetwijfeld naar elkaar toegroeien. De technologie biedt ongekende mogelijkheden, intelligente toepassingen en zorgt ervoor dat bepaalde processen een heel stuk goedkoper kunnen. Als traditionele bedrijven dan moeten kiezen gaan ze snel overstag. Met Keyrock zijn we alvast perfect geplaatst om hierop in te spelen, dus laat die toekomst maar komen’, besluit Mendieta