In België heeft ongeveer 22 procent van alle software op computers niet de juiste licentie. Dat is twee procentpunten minder dan in 2016, zo blijkt uit een studie van de Business Software Alliance (BSA). Veel cio’s willen af van illegale software vanwege de veiligheidsrisico’s, zegt de BSA.
Volgens de 2018 Global Software Survey van de Business Software Alliance (BSA) tikt de commerciële waarde van illegale software in België nu af op zo’n 182 miljoen dollar. Dat is ooit meer geweest. De Belgische cijfers worden onder meer beïnvloed door meer aandacht voor software asset management (sam), meer abonnementen op software en meer oog voor veiligheid. Daarnaast zorgen de bewustwordingscampagnes van de BSA voor meer aandacht voor het belang van legale software, meent de organisatie.
Ook wereldwijd neemt het gebruik van software zonder een licentie af, maar de praktijk vindt nog steeds op grote schaal plaats: over alle landen heen gaat het om ongeveer 37 procent van alle programma’s.
Uit de enquête blijkt ook dat cio’s zich vragen stellen bij het gebruik van illegale software. Zo geven ze aan dat diefstal van persoonlijke en bedrijfsgegevens hun belangrijkste zorg is als het gaat om malware (dat vaak onderdeel is van illegale software). Meer dan de helft van de ondervraagde cio’s (51 procent) zegt dat cybersecurity de nummer een reden is om illegale software te mijden. Het verlagen van de risico’s op juridische procedures komt op de tweede plaats (43 procent). Malware als gevolg van illegale software kost bedrijven bijna 359 miljard dollar, aldus de BSA.
Bovendien biedt het verbeteren van software-compliance economische en veiligheidsvoordelen. Bedrijven die hun softwarebeheer verbeteren, zien omzetstijgingen tot 11 procent. Ook het verbeteren van het softwarebeheer levert direct economisch voordeel op. Bedrijven kunnen tot wel 30 procent per jaar besparen op softwarekosten door een robuust sam- en licentie-optimaliseringsprogramma, merkt de BSA op.