De Belg Tom Regent is als chief commercial officer bij operator Colt en rapporteert rechtstreeks aan de ceo. Computable sprak hem tijdens een zeldzaam bezoekjes aan België over de grote trends in telecom: van blockchain tot bandbreedte. ‘Twee derde van onze nieuwe orders zijn nu meer dan 100 Mbps. En we zien de vraag naar hoge bandbreedtes nog steeds groeien.’
In de telecomwereld is het Britse Colt Technology Services eerder een nichespeler met vijfduizend medewerkers en uitsluitend de zakelijke markt als focus. ‘Mijn eigen team binnen Colt bestaat uit een duizendtal medewerkers’, stelt Regent, die instaat voor onder meer sales, marketing en business development binnen Colt.
Ook al wil hij het niet met zoveel woorden stellen: Tom Regent is met zijn ruime bevoegdheden eigenlijk de nummer twee bij Colt. In elk geval maakt hij deel uit van een beperkt directiecomité van een vijftal personen.
Strategie verscherpt
Colt stootte enkele jaren geleden, zoals wel meer in de sector, zijn datacenteractiviteiten (het zogenaamde Colt DCS) af en verscherpte de strategie. ‘Ik was anderhalf jaar geleden bij Colt betrokken bij het uittekenen van ons strategisch plan van vijf jaar’, vertelt Regent.
Het bedrijf is vandaag wereldwijd actief, en vooral in de grote economische centra. Het heeft deals met 850 cloud providers, zoals Amazon AWS en Google, maar ook met meer lokale partijen. Klanten van Colt in Europa zijn bijvoorbeeld Eurovision en EuroCCP. Het bedrijf heeft ook nogal wat OTT-spelers (over the top) en internetbedrijven in portefeuille. Zo is hotelzoeker Trivago een bekende klant.
Bottleneck
De focus van Colt ligt vandaag naar eigen zeggen meer dan ooit op een flexibele en agile dienstverlening rond connectiviteit. ‘Agility is heel belangrijk voor cio’s. We moeten snel kunnen inspelen op hun vragen en verzoeken rond connectiviteit. De telecomsector heeft wat dat betreft geen goede reputatie. Hij vormt vaak de bottleneck in ict-projecten en connectiviteit wordt soms te traag aangeleverd’, weet Regent. Al is ook betrouwbaarheid cruciaal, zo benadrukt hij. ‘Voor veel bedrijven is connectiviteit vandaag een van de meest kritische componenten.’
De toename in vraag van bandbreedte is de trend waar Colt op speelt. ‘Wij hebben dat erg zien evolueren, mede omdat wij ons als Colt ook heel erg focussen op de ‘datahongerige’ bedrijven’, vertelt hij.
Meeste meer dan 100 Mbps
De gevraagde capaciteit stijgt aan een stevig tempo. ‘Twee derde van onze nieuwe orders zijn nu meer dan 100 Mbps. En we zien de vraag naar hoge bandbreedtes nog steeds groeien.’
Regent verwijst naar een recent onderzoek van Cisco dat stelt dat de wereldwijde internettrafiek tegen 2021 zowat 3,3 zettabytes (= 3,3 miljard terabytes) zou uitmaken. ‘Drie jaar geleden was dit voorspeld op slechts 2 zettabytes. De toename is dus significant.’
Zelfrijdende wagens
Dat Tom Regent de trend van toenemende capaciteit aanhaalt als erg belangrijke evolutie, is logisch. Vermits Colt zich steeds meer is gaan richten op bedrijven die grote capaciteit nodig hebben. Toch lijkt de trend universeel. Zo berekende Ookla, dat zich specialiseert in snelheidstesten, dat de wereldwijde internetsnelheid vorig jaar met 30 procent is toegenomen.
Regent ziet voor zijn bedrijf en sector verder ook een enorme explosie in mogelijkheden met trends als internet of things (IoT), 5G, artificial intelligence en zelfrijdende wagens. ‘Het zijn fenomenen die ook in onze sector heel erg leven. Het zullen drijfveren zijn voor nog meer vraag naar ruime en betrouwbare connectiviteit. Die zal alleen maar kritischer worden in al deze verhalen’, stelt hij.
Blockchain
Ook blockchain ziet Regent als een belangrijke trend, niet in het minst voor de telecomindustrie zelf. ‘Wij hebben daar zelf een proof of concept lopen naar het potentieel van blockchain-technologie. Het doel is om met behulp van blockchain de kosten voor het intercarrier-verkeer te automatiseren’, aldus Regent. De doorlooptijd van de kostenverwerking kan daarmee worden teruggebracht van uren tot minuten.
Eerst maakte Colt, samen met PCCW Global, gebruik van historische data om de technologie en mogelijke toepassingen daarvan in de telecomsector te testen. Bij de nieuwe versie van het testproject gaan de deelnemende partijen het zogenaamde blockchain-grootboek voeden met live datafeeds om het inter-carrierverkeer automatisch en realtime te verifiëren en te verrekenen.
Er staat dus zeker veel op het spel in de it-sector en zakenwereld in het algemeen. ‘Veel dingen moeten nog beginnen. Maar het gaat inderdaad zeer snel. Je weet vandaag wel waar je begint, maar niet waar het eindigt.’