De nieuwe draadloze lan-standaard wifi 6 wordt gepromoot als een manier om internet naar zoveel mogelijk gebruikers te brengen, maar er zijn ook andere belangrijke voordelen. Met wifi 6 gaat het draadloos internetten en werken immers beduidend sneller. Bovendien bespaart deze nieuwe technologie veel kosten doordat het stroomverbruik aanzienlijk wordt verminderd.
De nieuwste ontwikkelingen op het gebied van quadrature amplitude modulation (qam) zorgen voor een flinke snelheidsverbetering. Terwijl de IEEE 802.11a-standaard alleen qam-64 ondersteunt, en wifi 5 alleen qam-256, maakt wifi 6 nu ook qam-1024 mogelijk. Deze qam-toename van wifi 5 naar wifi 6 zorgt ervoor dat gegevens mogelijk 25 procent sneller worden opgehaald.
Zo werkt het: Een intelligente modulatiemethode bereikt hogere snelheden. Via vermenigvuldiging worden twee signalen op een draaggolf gemoduleerd en gecombineerd tot één signaal om de effectieve bandbreedte te verdubbelen. Elk signaal is in staat om grotere hoeveelheden informatie te verzenden, waardoor de snelheid van gelijktijdig verzonden gegevens toeneemt.
Er moet echter één kanttekening worden geplaatst: de maximale qam-1024 werkt alleen onder ideale omstandigheden. Dit is over korte afstanden, met optimale signaalniveaus, en alleen als er sprake is van minimale storing.
Target wake time
Wifi 6 introduceert ook een nieuwe technologie die de energievraag aan de klantzijde optimaliseert. Target wake time (twt) vermindert het energieverbruik doordat het access point en het apparaat afstemmen wanneer de ontvanger ‘wakker moet worden’ om het signaal te ontvangen. Bij eerdere draadloze standaarden, tot en met wifi 5, moesten smartphones, tablets en notebooks altijd bereikbaar zijn om hun datapakketten te kunnen ontvangen. Dit ging ten koste van de batterijduur. Met wifi 6 hoeven smartphones minder vaak opgeladen te worden.
Bovendien zijn veel internet of things (iot)-apparaten geen permanente zenders en sturen ze slechts om de paar seconden, minuten, uren, of nog minder vaak gegevens naar het access point. Daardoor profiteren niet alleen de accu’s van smartphones, maar vooral het iot van twt.
Ook voor de sensoren en actoren op het netwerk betekenen langere standby-periodes minder transmissies en dus minder stroomverbruik. Dit bespaart energie en vermindert ook storingen op de drukke radiofrequenties.
Bij wifi 6 gaat het dus niet alleen om kwantiteit, maar ook om kwaliteit. Het enthousiasme over wifi 6 heeft niet alleen met de snelheid te maken. De grootste vooruitgang is de efficiëntere gegevensoverdracht van grote aantallen toestellen. Een belangrijke bijdrage hieraan is een speciale methode die bekendstaat als basic service set (bss) Coloring.
Bss Coloring maximaliseert de netwerkprestaties door storingen te verminderen op plekken waar veel apparaten worden gebruikt. Als mechanisme wordt het verbeterd met ‘spatial re-use’. Kortom, de technologie vermindert storingen tussen wifi-apparaten en maakt efficiënter gebruik van het beschikbare spectrum op plaatsen met veel access points.
Draadloze netwerken hebben slechts een beperkt aantal kanalen om mee te werken. Als dicht bij elkaar gelegen access points en daarmee verbonden apparaten hetzelfde kanaal gebruiken, zullen ze onvermijdelijk met elkaar botsen. Bij oudere wifi-infrastructuren kan slechts één apparaat tegelijk zenden en moeten alle andere klanten wachten voordat ze op dat kanaal kunnen zenden. Het gevolg daarvan is dat de wifi wordt overbelast en de datatransmissie wordt vertraagd.
Kleurcodering
Dit verandert met wifi 6. Om storing op een gedeeld kanaal (of basic service set) te verminderen, wijst bss coloring een ‘kleurcode’ toe aan een netwerknaam (ssid) ( en verhoogt het de drempel voor storing door andere kleuren”. Deze methode van kleurcodering identificeert verschillende Basic Service Sets en onderscheidt deze van alle andere bss’en op hetzelfde radiokanaal.
Apparaten met wifi 6 kunnen deze bss-tag herkennen en detecteren wanneer toestellen met een ‘andere kleur’ op hetzelfde kanaal uitzenden. Het resultaat is dat verschillend gekleurde bss’en elkaars signalen minder verstoren. Dit verbetert op zijn beurt de netwerkprestaties enorm. Wifi-apparaten die hetzelfde kanaal delen, maar fysiek van elkaar gescheiden zijn, kunnen nu tegelijkertijd zenden, mits ze een andere kleurcode hebben.
Om de voordelen te illustreren, kunnen we dit vergelijken met de situatie in een restaurant. Twee verschillende groepen zitten aan verschillende tafels. Aangezien ze geen behoefte hebben om het gesprek aan de andere tafel te horen, kunnen de verschillende groepen op een bepaald volume praten zonder elkaar te storen. Als een van de groepen te luid wordt, moeten de groepen een limiet met elkaar afspreken. Of een van de twee groepen gaat in een andere zaal zitten.
Het is de moeite waard om de wifi-normen nader te bekijken. It-managers zouden moeten kiezen voor wifi 6, met name in scenario’s waarbij veel toestellen of iot-apparaten parallel moeten uitzenden. Wifi 6 maakt netwerken namelijk niet alleen sneller, maar ook efficiënter. Wifi 6 heeft de toekomst!