De it-sector dreigt eenzelfde lot te ondergaan als de boeren. Als geen actie wordt ondernomen tegen de ongebreidelde groei van het stroomverbruik, wacht it’ers straks ook verguizing.
Marcel den Hartog, Linux-specialist en it-veteraan, waarschuwt zijn sector dat het zo niet verder kan gaan. Energiebesparing moet hoog op de agenda staan. Hij sprak dinsdag tijdens een evenement dat DatacenterWorks en CloudWorks op het datacenter van Maincubes in Schiphol-Rijk hadden georganiseerd.
‘Met name de datacenters moeten op hun tellen passen,’ stelt Den Hartog. Het ING Economisch Bureau voorspelde dat in 2030 vijf procent van het wereldwijde elektriciteitsverbruik voor rekening van data komt. Nu is dat drie procent. Als niet efficiënter wordt gewerkt, dreigt het percentage zelfs naar 31 te groeien. In de publieke opinie wordt de it-sector dan de gebeten hond.
Volgens Den Hartog beseffen burgers en klanten niet dat ze zelf deels verantwoordelijk zijn voor de aanzwellende datastromen. Een avondje Netflix kijken vergt nu eenmaal veel dataverkeer en dus elektriciteit. Als sector verbruikt de it te veel stroom. De effecten op het milieu zoals de uitstoot van koolstofdioxide gaan ons steeds meer opbreken.
Enige alternatief
Opensourcehardware, waarbij het ontwerp is vrijgegeven, geldt als de voornaamste oplossing. Volgens Den Hartog is het zelfs het enige echte alternatief. Net als opensourcesoftware zal dit soort hardware op den duur meer worden geaccepteerd. De afgelopen twee à drie jaar is het besef gegroeid dat de architectuur goed genoeg is voor rekencentra. Maar er is nog een lange weg te gaan voor de adoptie algemeen is.
Het Open Compute Project (OCP), een organisatie die ontwerpen voor datacenters deelt, is de grote animator op dit gebied. Hyperscalers als Facebook, Google, Microsoft en Alibaba maken al op brede schaal gebruik van opensourcehardware. Anders dan traditionele computers zijn hun servers volledig modulair opgebouwd. De componenten zijn uitwisselbaar wat een enorme flexibiliteit geeft. Deze servers zijn in hoge mate identiek. Door standaardisatie kunnen de operationele kosten laag blijven. Het uitrollen gaat snel. Gemakkelijk zijn servers bij te plaatsen. Ook het onderhoud is sterk geautomatiseerd.
Duurzaam
Joris te Lintelo, vicepresident sales bij co-locatieleverancier Maincubes: ‘Grootste voordeel van opensourcehardware is dat het energievriendelijk en duurzaam is.’ Sinds juli 2019 is het eerste Europese OCP Experience Center gevestigd in het datacenter van maincubes in Schiphol-Rijk. Circle B (OCP-oplossingen) en Rittal (infrastructuur voor datacenters) tonen daar aan it-managers en datacenter-managers wat mogelijk is.
De reden dat open hardware nog maar weinig wordt gebruikt buiten de wereld van de hyperscalers is de relatieve onbekendheid hiervan. De techniek is volgens Te Lintelo helemaal volwassen. Hij ziet als doelgroep voor OCP-hardware bedrijven en instellingen die heel veel data verwerken. ‘Voor een succesvolle adoptie is een zekere schaal nodig. Denk aan de bovenkant van de zakelijke markt. Klanten gaan ook niet meteen alles vervangen. Het begint met vervanging van afgeschreven apparatuur. Ook als capaciteitsuitbreiding nodig is, komt OCP in beeld.’