Thuiswerk is top. Maar niet met kinderen. Niet onvoorbereid. En niet uitsluitend thuiswerk. En laat dit nu allemaal het geval zijn in het gigantisch experiment dat nu aan de gang is.
‘Voor jou moet het eigenlijk wel meevallen. Er is niets zoveel veranderd.’ Een goede vriend van me aan de telefoon vorige week. Net op het moment dat ons land massaal in thuiswerkmodus ging.
Het klopt. Mijn thuisbureau is mijn belangrijkste bureau, al jaren. Al had ik tijdens mijn werkweek voldoende meetings en interviews buitenshuis. Maar mijn werkdagen zijn totaal veranderd sinds anderhalve week de halve wereldbevolking thuis werkt. En wel hierom:
1. Apparatuur
‘Mijn vriendin komt plots thuis met de desktop-pc en twee schermen van haar werk. Zij neemt thuiswerk duidelijk heel serieus’, zo tweette een goede vriend van me. Ik vond het grappig, maar het zegt wel wat over de georganiseerde chaos.
Veel werknemers lijken mij ook een beetje aan hun lot overgelaten. Ik heb de voorbije dagen een deel van mijn vriendenkring geadviseerd met aankopen van headsets en andere it-materiaal. Bij veel gezinnen is er thuis ook maar één pc ter beschikking.
2. Onervaren bedrijven
Uit onderzoek van Hudson blijkt dat vandaag 95 procent van de Belgische bedrijven telewerk hebben ingeschakeld. Veel werkgevers die dat jaren halsstarrig hebben afgehouden, moesten dat met lange tanden toelaten. Op straffe van boetes.
Veel bedrijven hadden er duidelijk geen ervaring mee. Qua policy noch qua ondersteuning. Maar nood breekt wet. Al leren we snel, voor alle beroepen. ‘Begin deze week was ik nog een totale leek. Vandaag geef ik ouders advies over Google For Education’, vertelde een goede vriend – en leerkracht lager onderwijs – van mij dit weekend aan de telefoon.
3. Kids
‘Thuiswerk valt vooral goed mee als je alleen bent. In groep al stuk minder. En met kleinere kinderen is het nog moeilijker. Er zit niets anders op dan goede afspraken te maken’, zo liet Jan Denys van Randstad zich onlangs ontvallen. Driekwart die thuis werkt, doet dat vandaag namelijk met kids in huis.
En dat klopt. Ik hoorde Jip-en-Janneke–taal toen ik twee minuten te vroeg aansloot op een videocall. In een andere Skype-meeting later die dag stond de andere collega op ‘mute’ omdat zijn kids het iets teveel uithingen. Ik vond het grappig. Want we roeien met de middelen die we hebben. Thuiswerken in coronatijden is als de Ronde van Frankrijk rijden met een stadsfiets. Maar we maken er het beste van.
Daar is de programmeur
Kortom, voor mij is er dus veel veranderd sinds zeven dagen thuiswerkregime. Maar de echte thuiswerker die het allemaal onberoerd laat, is de softwareontwikkelaar.
Dat bevestigt alvast de hilarische – want doodsimpele – coronacartoon die de ronde doet bij mijn it-vrienden. Een van de vele overigens. Het gaat over een programmeur in quarantaine en een gewone programmeur. En hierbij telkens exact dezelfde foto van een man voor een computerscherm vol code.
Corona of niet, sommige zaken zullen nooit veranderen. Happy lockdown en maak er het beste van.