Het grootste gedeelte van kantoormedewerkers werkt vanwege Covid-19 nu thuis. Maar er gaan knelpunten ontstaan, waarschijnlijk niet in Nederland, maar wel op plekken waar er internationaal wordt samengewerkt. Al eerder werd er hier in Computable over geschreven (BTG inventariseert knelpunten digitale infrastructuur). De actuele uitdaging is dat niet alleen aplicaties zoals Microsoft Teams, Webex en Google Hangouts probleemloos en veilig moeten werken, maar ook alle interne bedrijfsapplicaties die in hybride omgevingen gebruikt worden.
De druk op internet neemt toe. Netflix heeft zelfs besloten om de bandbreedte van de streams tijdelijk te verlagen, zodat er voldoende bandbreedte overblijft voor een acceptabel beeld voor het toenemend aantal kijkers. Het zegt iets over het feit dat internetverbindingen op dit moment significant zwaarder belast worden. De keuze die meestal gemaakt wordt; meer internet- of dataverbindingen erbij, dus een upgrade van het bestaande netwerk om alle thuiswerkers van dienst te zijn. Dat klink logisch, maar is die extra capaciteit aankopen altijd nodig? Bedrijven kunnen thuiswerkers namelijk ook op een andere veilige en razendsnelle manier internationaal verbonden houden. Kijk als tip bijvoorbeeld eens op deze pagina naar de video over SASE, Secure Access Service Edge van CATO Networks.
Urgentie neemt toe
Hackers proberen hun slag te slaan, vooral nu steeds meer mensen thuiswerken en niet via de corporate firewall internet op gaan. Controle op en beveiliging van internetverkeer is lastig als alleen het corporate verkeer over de vpn-tunnel gaat. Gelukkig zijn er ook vpn-oplossingen waarbij bescherming geïntegreerd zit en die de corporate internetverbindingen ontlasten. Intrusion prevention, malware prevention, ssl-interception en gecontroleerde veilige internettoegang zodat hackers geen kans krijgen.
Het coronavirus dwingt ons allemaal ertoe om moderne faciliteiten, zoals cloud en apps, meer dan ooit te gebruiken, maar tegelijkertijd is het bestaande mpls-netwerk afkomstig uit het tijdperk voorafgaand aan internet. Juist daarom is het de vraag of het zinvol is om het traditionele netwerk tegen hoge kosten te gaan verbouwen of dat het beter is om te kiezen voor een nieuw en goedkoper alternatief. Gartner adviseert bedrijven in ieder geval om sd-wan-technologie nader te bestuderen.
Voor slechts enkele euro’s per maand per medewerker wordt er tegenwoordig door diverse network-as-a-service partners (NaaS) veilige en optimale digitale performance vanaf de thuiswerkplek geboden. In het datacenter, of op elke andere gewenste locatie, wordt eenvoudig en snel een apparaat geïnstalleerd dat een veilige verbinding maakt met de cloudoplossing van de desbetreffende NaaS-partij. Het enige wat thuiswerkers hoeven te doen is te verbinden naar deze moderne cloudomgeving. De optimale performance wordt geboden doordat er wereldwijd altijd voldoende datacapaciteit dichtbij is en de kortst mogelijke verbinding gemaakt wordt. Met als bijkomend voordeel dat er veel minder sla’s bij te houden zijn van internationaal opererende internetproviders.
Lagere kosten
Daarnaast zijn groeiende problemen, door de toename van firewalls en andere ingewikkelde apparaten in het datacenter opgelost; alle logica en noodzakelijke security zit namelijk in de geleverde sd-wan-oplossing. Ook zijn organisaties niet meer afhankelijk van mogelijk inflexibele contracten van telecomproviders en wordt er betaald naar gebruik. Grote internationaal opererende organisaties besparen er inmiddels aanzienlijke bedragen mee, omdat er niet meer betaald wordt op basis van de piekbelasting van de it-infrastructuur.
En, omdat steeds meer medewerkers vanaf huis gaan werken is die piekbelasting van het netwerk nog minder voorspelbaar en zou dit weleens het moment kunnen zijn om iets nieuws te betrekken wat veilig is.
Ronald Ostendorf, eigenaar Netso