Microsoft heeft aangekondigd het de internetstandaarden DNSSEC (Domain Name System Security Extensions) en DANE for SMTP (DNS-based Authentication of Named Entities) gaat ondersteunen in Office 365 Exchange Online. Dit moet eind 2021 in kannen en kruiken zijn.
Microsoft schrijft in een blog dat de ondersteuning van DNSSEC en DANE voor Exchange Online voor eind 2021 moet zijn geregeld. Daarmee wil het bedrijf de beveiliging van het e-mailverkeer voor klanten in een cloudomgeving verbeteren. De ondersteuning is specifiek gericht op smtp-verkeer tussen smtp-poorten, maar Microsoft levert tevens ondersteuning voor TLS reporting (TLS-RPT).
Het ict-concern laat weten dat de implementatie gefaseerd zal plaatsvinden. De eerste fase betreft de ondersteuning voor e-mail verzonden vanuit Exchange Online. Deze zal eind 2020 zijn afgerond. De tweede fase omvat ondersteuning voor ontvangst van e-mail in Exchange Online. Die wordt voor het eind van 2021 afgerond.
In juli vorig jaar diende in Nederland het Strategisch Leveranciersmanagement Microsoft Rijk in samenwerking met Forum Standaardisatie een verzoek in bij Microsoft om ondersteuning te bieden voor DNSSEC en DANE bij het gebruik van Office 365-cloudmailservers. In navolging hierop hebben diverse overheidsorganisaties, bedrijven en diverse buitenlandse overheden Microsoft ook gevraagd om ondersteuning van DNSSEC en DANE. Microsoft heeft dit verzoek nu ingewilligd.
DANE
Omdat de adoptie van de standaarden echter pas eind 2021 helemaal is geregeld, wijst Microsoft klanten erop dat zij in de tussentijd de optie hebben om eigen smtp-gateways te gebruiken die wel DNSSEC en DANE ondersteunen. E-mailberichten kunnen eventueel tussen de gateways en Exchange Online worden uitgewisseld via connectoren. Zo’n relay gateway brengt overigens wel complexiteit en kosten met zich mee. Diverse leveranciers bieden op dit moment al ondersteuning voor DANE.
DANE voorkomt dat aanvallers mailverkeer kunnen ‘afluisteren’ of aanpassen. Het staat voor DNS-Based Authentication of Named Entities. De techniek bouwt voort op DNSSEC (standaard voor domeinnaambeveiliging) en geeft zekerheid over de identiteit van de ontvangende mailserver. Dit voorkomt dat een aanvaller zich kan uitgeven als ontvangende mailserver, waardoor hij het mailverkeer kan onderscheppen.