De overgrote meerderheid van organisaties beseft inmiddels dat hun data van groot of zelfs bedrijfskritisch belang is. Toch treffen veel van deze bedrijven nog altijd geen adequate maatregelen om dit cruciale bedrijfsmiddel veilig te houden. Ondanks het groeiende aantal datalekken als gevolg van succesvolle cyberaanvallen blijft het databeheer een sluitpost.
Het is tegenwoordig niet alleen zaak om een strategie voor databeheer op te stellen, maar ook om gebruik te maken van passende technologie in de vorm van een platform voor databeheer. Dit is van wezenlijk belang voor het voorkomen van gegevensverlies als gevolg van cyberaanvallen of andere calamiteiten en het waarborgen van de bedrijfscontinuïteit en compliance.
Succesvol databeheer
Een strategie voor databeheer moet exact aangeven hoe er met data moet worden omgegaan vanaf het moment dat die wordt gegenereerd. Voor optimaal resultaat moet eerst inzicht worden verworven in de waarde die de data voor de organisatie vertegenwoordigt. Moet de data überhaupt worden bewaard, en zo ja: hoe lang, en waar moet die dan worden opgeslagen? En wat moet er gebeuren met data die niet bewaard moet blijven?
Het gegevensbehoud moet worden gebaseerd op de bedrijfswaarde van data en de eisen van de toepasselijke wet- en regelgeving. Verder is het belangrijk om voor de juiste mate van toegang tot, en het beheer van data te zorgen. Regels en principes voor gegevensbehoud moeten resulteren in de ontwikkeling van passende processen voor het identificeren en beheren van belangrijke data, en wel op een manier die op de lange termijn het meest (kosten)efficiënt is.
Het platform voor databeheer moet op zijn beurt ondersteuning bieden voor de strategie voor beheren van data. Organisaties moeten actief samenwerken met aanbieders van diensten op het gebied van databeheer en gegevensopslag. Dit is nodig voor het verbeteren van het databeheer, de kwaliteit van data en de data governance. Daarmee kan de naleving van de wet- en regelgeving worden gewaarborgd en een solide basis worden gelegd voor het putten van waarde uit data door middel van gegevensanalyse.
Sleutel
Het analyseren van data is onontbeerlijk voor ondernemingen die de efficiëntie willen vergroten, de besluitvorming willen verbeteren en de concurrentie willen voorblijven. Maar hoewel big data aanzienlijke toegevoegde waarde naar het besluitvormingsproces kan brengen, is het geen sinecure om grote volumes aan ongestructureerde data te verwerken. Gebrekkige vormen van databeheer en gegevensbescherming brengen onacceptabele risico’s met zich mee. En het analyseren van data van lage kwaliteit leidt onvermijdelijk tot gebrekkige inzichten. Dit kan nadelig zijn voor de besluitvorming.
De opkomst van Data-ops, een geautomatiseerde en procesgerichte methodiek voor het verbeteren van de kwaliteit van gegevensanalyse, vergroot de noodzaak van effectiever databeheer. Snellere en uitgebreidere analyses vormen de sleutel tot het putten van waarde uit data. Maar dat is alleen mogelijk als data op juiste wijze wordt beheerd, de juiste procedures voor data governance worden gehanteerd en de datakwaliteit aan de hoogste normen voldoet.
Dark data is de vijand van inzicht. Deze term verwijst naar alle interne data waarvan de organisatie geen weet heeft of die niet is gecategoriseerd. En als men niet weet over welke data men beschikt of wat die voor de onderneming betekent, is die data van nul en generlei waarde. Dit gebrek aan inzicht kan ook resulteren in inbreuken op de wetgeving op het gebied van privacy en gegevensbescherming, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming AVG (General Data Protection Regulation; GDPR).
Een geavanceerd, centraal platform voor databeheer dat aan alle eisen van de wet- en regelgeving voldoet en in de juiste controlemechanismen voorziet, kan ervoor zorgen dat data op de juiste wijze wordt vastgelegd en gecategoriseerd. Het maakt het ook mogelijk om data te analyseren op de waarde voor de onderneming. Daarmee wordt duidelijk welke data er bewaard moet blijven en welke data kan worden overschreven. En dat vertaalt zich weer in kostenbesparingen, omdat er geen onnodige opslagcapaciteit hoeft te worden aangeschaft voor onnodige data.
Toekomstbestendig databeheer
Naarmate de datavolumes groeien en technologie verandert worden er andere eisen aan het databeheer gesteld. Zo moeten organisaties binnenkort bescherming zien te bieden voor serverloze applicaties. Dit vraagt om het gebruik van application programming interfaces (api’s) van uiteenlopende leveranciers, ongeacht waar de data zich bevindt.
En dan is er nog edge computing, dat de aanmaak en verwerking van data naar de rand van het netwerk verschuift. Ook cybersecurity is een steeds belangrijker punt van zorg. De snelheid waarmee data wordt gegenereerd en de enorme datavolumes maken het beschermen van data in multi-cloudomgevingen steeds belangrijker. Hybride omgevingen bieden tal van voordelen. Maar voor het waarborgen van de informatiebeveiliging in een dergelijk complexe omgeving is een samenwerking met de juiste partner belangrijker dan ooit.
Technologie is voortdurend in ontwikkeling. En dat zou ook voor het databeheer moeten gelden. Organisaties moeten zich bewuster worden van de locatie en waarde van hun data. Op die manier kunnen ze betere beslissingen nemen, data effectiever beschermer en er maximale bedrijfswaarde uit putten. Om optimaal in deze behoeften te kunnen voorzien en te blijven voldoen aan de eisen van de wet- en regelgeving, is een juiste partner voor databeheer onmisbaar.