Le nouveau 5G est arrivé. Proximus lanceerde als eerste telecomoperator in België een 5G-aanbod. Volgens specialisten is dit nog niet het echte 5G. De snelheid ligt wel dertig procent hoger dan het huidige 4,5G-signaal (+/- 900 Mbps), maar dat is nog niet de 3 Gbps die theoretisch mogelijk is. Maar het is er eindelijk. De uitrol van 5G in ons land verloopt immers niet van een leien dakje.
Omdat een volwaardige 5G-veiling momenteel niet mogelijk is – het draait helaas rond de verdeling van de opbrengst van de 5G-licenties – wil regulator Bipt met voorlopige licenties de 5G-uitrol initiëren. De bedrijfswereld wacht in ieder geval niet op de politiek: de luchthaven van Zaventem, Havenbedrijf Antwerpen en Atlas Copco bijvoorbeeld gaan aan de slag of plannen een eigen 5G-netwerk, omdat ze beseffen dat 5G de ontbrekende schakel is voor de vierde industriële revolutie. En ook essentieel is in het ‘nieuwe, slimme werken”.
Naar aanleiding van de recente pandemie is er in de media nog nooit zoveel gesproken en geschreven over telewerken. Maar zelfs voordat het slimme werken hierdoor in het middelpunt stond, werkten al veel mensen – meer dan twee derde van de wereldbevolking – minstens één keer per week op afstand. Ook de nieuwe generatie op de werkvloer gaat ervan uit dat hun carrière zich in een mobiele werkomgeving afspeelt. Als je het goed bekijkt, levert flexibel werken vele voordelen op voor bedrijven: naast het verlagen van de totale kosten (denk aan kantoorruimte), verhoogt het de motivatie van de medewerkers, en biedt het hen de mogelijkheid om hun tijd en manier van werken zelf in te delen. Ze worden dus als het ware meer verantwoordelijk voor het evenwicht tussen werk en privéleven.
5G staat centraal
Om dit tot een succes te maken, heb je technologie nodig. 5G, apps om samen te werken of online te vergaderen, bieden efficiëntere manieren om samen te werken. Ze passen zich aan aan wat gebruikers maar ook bedrijven willen, zodat het samenwerken vanop afstand met een collega of het bijwonen van een brainstormsessie met meerdere mensen over de hele wereld de nieuwe norm wordt.
De beschikbaarheid van breedbandconnectiviteit, gemakkelijke toegang tot e-mailservers en samenwerkingssoftware zijn belangrijke elementen om de efficiëntie van deze slimme manier van werken te garanderen. En om de employee experience te vergroten. 5G zal een meer centrale rol spelen in de ontwikkeling van flexibel werk. Want er zal geen verschil meer zijn tussen het werken binnen de muren van het bedrijf of op locatie.
Dus zomaar in het wilde weg alles op 5G? Nee, de verandering zal volgens ons komen van hoe je het nieuwe potentieel van 5G wil trachten te maximaliseren. Een element in het bijzonder is bijvoorbeeld de mogelijkheid om de 5G-bandbreedte te segmenteren. Hierbij kan je specifieke delen van het netwerk reserveren voor specifieke bedrijfstoepassingen of gebruikers, waardoor een end-to-end-ervaring wordt gecreëerd via cloud-orkestratie.
De interessantste nieuwigheid zal echter zijn om een zogenaamd edge computing-model voor te stellen – wat sommige bedrijven nu al overwegen – om data-intensieve toepassingen in realtime via het 5G-netwerk dicht bij de eindgebruiker te implementeren, om zo de mogelijke vertraging te minimaliseren. Dit zal vooral belangrijk zijn in de context van ai-gebaseerde controlesystemen binnen fabrieken en auto’s. Daar zal er grote behoefte zijn om de pre-processing van gegevens naar edge-omgevingen te verplaatsen om de datastroom naar het datacenter en de cloud beter te controleren.