De wereld is in de ban van het coronavirus. We werken massaal thuis, met alle bijkomende uitdagingen van dien. Ook piekt in sommige sectoren de werkdruk. Een hybride personeelsbestand, waarin collega's samenwerken met digitale werknemers, kan verlichting bieden.
In de huidige situatie is het essentieel dat organisaties gebruiksvriendelijke diensten beschikbaar stellen om altijd, overal en veilig te kunnen werken. Denk aan de toegang tot een zakelijke vpn-verbinding. Conversationele ai-oplossingen kunnen 24/7 een geautomatiseerd toegang verlenen en ondersteuning bieden. Ook helpen ze bij andere routinematige taken: van hulp bij het aanvragen van vakantiedagen, tot het afhandelen van onkostenvergoedingen en technische ondersteuning. Een plus is dat ze de verzoeken en processen niet alleen constant, maar ook consistent afhandelen.
Door bij basistaken de hulp van een digitale collega in te roepen, worden medewerkers niet beperkt door (al dan niet regio-gebonden) kantoortijden en kunnen ze altijd en overal toegang krijgen tot de diensten die zij nodig hebben om effectief hun werkzaamheden uit te voeren. Een bijkomend voordeel is dat digitale medewerkers de werkzaamheden van menselijke collega’s kunnen overnemen, uitvoeren en afronden wanneer deze minder of niet kunnen werken door ziekte of sub-optimale werkomstandigheden.
Werkdruk verlagen
Bij sommige bedrijven en in sommige sectoren is de werkdruk torenhoog. Ai kan helpen om de druk te verlagen door routinematige taken, maar ook informatievergaring en -deling te automatiseren. Zo ook in de zorg. Oplossingen op basis van conversational ai kunnen bijvoorbeeld dienstdoen als digitale zorgassistent. Ze kunnen de eerste vragen aan huisartsen afvangen door vragen over de symptomen te beantwoorden. Verder kunnen ze patiënten in quarantaine van informatie en statusupdates voorzien en hen eraan herinneren om hun medicatie in te nemen. Artsen ontvangen dan een bericht als patiënten verergering van de symptomen melden.
Ziekenhuizen kunnen conversational ai inzetten om belangrijke informatie van patiënten te verkrijgen. Dit kan gaan over hun medische toestand, maar kan ook logistieke informatie zijn over bepaalde virushaarden. Ai kan daarmee de broodnodige verlichting bieden. Het aantrekken van meer artsen is kostbaar en moeilijk, zeker nu de epidemie zich heeft verspreid naar landen waar het aan de daarvoor benodigde middelen ontbreekt. Conversational ai stelt zorgverleners in staat om het menselijke contact met (corona)patiënten te verminderen en draagt zo ook bij aan de veiligheid van de zorgverleners.
Bedrijfsprocessen in de lucht houden
Ai kan ook een rol spelen bij de continuïteit van bedrijfsprocessen. Zo kan het bedrijfskritische systemen 24/7 monitoren om te waarborgen dat deze naar behoren functioneren. Als een tool een it-storing detecteert, kan een digitale medewerker automatisch een diagnose stellen en het probleem vervolgens verhelpen op basis van de beleidsregels en bedrijfsprocedures. Conversational ai-oplossingen kunnen externe klanten ook toegang bieden tot informatie in bedrijfssystemen. Neem bijvoorbeeld bedrijven die producten verkopen die helpen om de crisis te bestrijden. Zij hebben te maken met een gigantische piek in het aantal bestellingen en serviceverzoeken. Als de callcenters van die bedrijven uitvallen of onderbezet zijn, kunnen digitale medewerkers worden getraind om verzoeken om voorraadinformatie af te handelen en inkooporders te verwerken. Op die manier blijft het serviceniveau op peil.
De corona-pandemie dwingt organisaties om tijdens een crisis na te denken in oplossingen. Een mix van digitale en menselijke collega’s maakt het mogelijk om thuiswerkende medewerkers optimaal te faciliteren, om de werkdruk in te perken, bij te dragen aan fysieke veiligheid en de continuïteit van bedrijfsprocessen te waarborgen. Digitale medewerkers kunnen daarmee een belangrijke bijdrage leveren in deze historische tijd met oog van het voortbestaan van organisaties én de veiligheid van hun menselijke collega’s.