Het zal je maar gebeuren, je staat stil voor het stoplicht als je van achteren aangereden wordt. Of je raakt gewond op het werk waardoor je arbeidsongeschikt raakt.
Dan ontstaat er schade en hiervoor kun je een letselschade advocaat inschakelen. Bijvoorbeeld een letselschade advocaat in Rotterdam na een verkeersongeluk op de Blaak.
Gratis recht op rechtsbijstand van een advocaat
Letselschade claimen op de aansprakelijke partij is niet eenvoudig. Daarom is in de wet opgenomen dat je voor het claimen van letselschade aanspraak kunt maken op de hulp van een gratis letselschade specialist. Denk aan een letselschade advocaat in Amsterdam als je als fietser aangereden bent in Amsterdam. Deze kan is immers groot gezien het enorme aantal fietsers in Amsterdam.
Het recht op gratis juridische hulp bij letselschade is opgenomen in het Burgerlijk Wetboek en wel in artikel 6:96 van het Burgerlijk Wetboek. Hierin staat namelijk dat onderdeel van de schade de kosten zijn die je moet maken om de schadevergoeding te kunnen verkrijgen. Met andere woorden, kies je voor een letselschade advocaat bij het claimen van letselschade, dan maken de kosten die deze persoon maakt onderdeel uit van de schade en deze dienen vergoed te worden door de aansprakelijke persoon of diens letselschade verzekering.
Naast letselschade advocaten bestaan er ook letselschade bureaus en zijn er rechtsbijstandsverzekeraars waar u terecht kunt voor gratis rechtsbijstand. Maar wat als u nu kiest voor een letselschade advocaat, wat doet deze dan voor u?
Wat doet een letselschade advocaat?
Er is niet altijd recht op een schadevergoeding. Aan de andere kant weten veel mensen vaak niet dat er recht op schadevergoeding bestaat. Want wist u bijvoorbeeld dat als u als fietser aangereden wordt of als voetganger betrokken raakt bij een aanrijding, er altijd recht op schadevergoeding is? Ook als u zelf een verkeersfout maakt? Deze regeling, die alleen geldt als je aangereden wordt door een motorvoertuig is opgenomen in artikel 185 van de Wegenverkeerswet.
Kiest u voor het claimen van letselschade voor een letselschade advocaat, dan zal deze eerst onderzoeken of er iemand voor uw letselschade aansprakelijk gesteld kan worden. Onderzocht wordt bijvoorbeeld wie schuldig is bij een aanrijding en wie er voor de schade aansprakelijk gesteld kan worden.
Staat vast dat een derde aansprakelijk is voor uw letselschade? Dan kan de tegenpartij aansprakelijk gesteld worden. Dit gebeurd door middel van een aansprakelijk stelling. Hier in staat onder andere wat er is gebeurd en wanneer. Maar ook het letsels wordt in de aansprakelijkheidsbrief genoemd, evenals de schade die dit letsel met zich meebrengt. Tenslotte zal de rechtsgrond genoemd worden en de verjaring gestuit worden.
Is er een erkenning van aansprakelijkheid? Op dat moment wordt de letselschade vastgesteld door middel van een schadestaat. Hierop komen alle materiële schadeposten te staan als loonschade, medische kosten en schade als gevolg van een studievertraging. Maar naast een vergoeding voor deze materiële schade maakt ook het smartengeld deel uit van uw letselschadevergoeding. Smartengeld is een vergoeding voor geleden pijn door het ongeluk, rijangst en andere psychische problemen die als gevolg van het ongeval ontstaan zijn.
Een letselschade advocaat is met zijn functie dus nog helemaal niet overbodig!