Slechte auto’s maken we niet meer. Zo concludeerden we al meer dan tien jaar geleden. Datzelfde geldt ook voor onze werkplekapparatuur. De hardware die we op kantoor, aan het loket, aan de balie in de supermarkt of in een complexe grafische beurs- of redactie-omgeving gebruiken, gaat steeds langer mee.
Laatst sprak ik een it-manager van een groot ziekenhuis die overwoog al zijn werkplekapparatuur voor zorgverleners te vervangen. Hij zat er flink tegenaan te hikken. Niet vreemd want dat is een fikse investering, terwijl veel hardware nog prima functioneert, zo vertelde hij.
Hardware gaat niet langer meer om hardware. In de wereld van de werkplekapparatuur gaat software het verschil maken. Met zogeheten software-defined werkplekbeheer wordt onderliggende hardware met software aangestuurd en geconfigureerd. Daarmee gaat de apparatuur minimaal twee jaar langer mee. Bovendien heb je niet langer echte specialisten nodig die de specifieke onderdelen van dat merk hardware kennen en kunnen vervangen.
De it-manager van het ziekenhuis werd helemaal gelukkig. Met een softwaregedreven aanpak voor werkplekbeheer wordt een abstracte laag over de hardware heen gecreëerd. Dat zorgt voor meer flexibiliteit. Want op die manier ontstaat een ongekend aantal nieuwe mogelijkheden. Met een slimme inzet van software krijgen onderliggende (oudere) laptops, desktops, tablets en thin clients een nieuw leven. En belangrijker nog, in een wereld waarin diversiteit van onze (mobiele) apparatuur alleen maar groter en complexer wordt, maakt het niet meer uit welk merk of welk type device wordt beheerd. Universeel management is merk- en type-onafhankelijk. Bovendien wordt het leven van systeembeheerders een stuk aangenamer. Zij hebben niet langer diepgaande kennis nodig over technische updates en kunnen vrijwel alles vanaf afstand beheren.
En wat te denken van de veiligheid nu we steeds meer in- en uitlopen met onze apparatuur op zak? Digitale beveiliging blijft de komende jaren één van de grote kopzorgen van it-professionals. Het beveiligen van onze digitale werkplekomgeving gaat een stuk makkelijker met een softwaregedreven aanpak.
De Tesla is een goed voorbeeld van de auto die nu al volledig softwaregedreven wordt aangestuurd. Het zal niet lang meer duren voordat onze it-huishouding ook volledig softwaregedreven wordt. Of dat nu om het netwerk of om onze digitale werkplek gaat. Software maakt het verschil.
Auteur Hans Vogel is countrymanager bij Igel Technology.
(Dit artikel verscheen eerder in Computable-magazine #01-2019)