Het aantal jobs dat te maken heeft met ‘additive manufacturing’ en 3d-printen, neemt in de komende vijf jaar aanzienlijk toe. Dat blijkt uit een studie van Agoria, Sirris en PwC. De bedrijven die additive manufacturing toepassen verwachten over die periode bovendien een omzetgroei van ruim tien procent.
Additive manufacturing (am), 3d-printing op industriële schaal, wordt in de komende jaren een baanbrekende innovatie, klinkt het in het rapport. De technologie bestaat nu al meer dan dertig jaar en bedrijven over de hele wereld geloven en investeren steeds meer in additive manufacturing. Het wordt algemeen gesteld dat am in het komende decennium de maakindustrie zal hervormen. Uit een bevraging van de technologiefederatie Agoria, consultancybureau PwC en tech-onderzoekscentrum Sirris bij vijfennegentig bedrijven die actief zijn in 3d-printing, blijkt dat de helft van hen in de komende vijf jaar een groei verwacht van meer dan tien procent op het vlak van inkomsten en dat het aantal banen in deze sector in dezelfde periode sterk zal stijgen.
België is een pionier en leider op het vlak van de ontwikkeling van am, en een aantal van de eerste spelers in het veld zijn afkomstig van hier. Daarom kunnen we nu bogen op een ruime kennis en expertise, stelt het rapport. Ons land is ook sterk aanwezig in alle nodige onderdelen van de industriële am-waardeketen: materiaal, printers en software. De bijdrage van België aan de globale am-economie wordt geschat op drie à 3,5 procent.
In de komende drie jaar verwacht de helft van de Belgische bedrijven die actief zijn binnen am een grote groei (meer dan tien procent) op het vlak van inkomsten, wat zal leiden tot een aanzienlijke toename van het aantal banen gekoppeld aan am. In een eerste schatting gaan Agoria, Sirris en PwC uit van een potentieel voor tewerkstellingscreatie of -transitie van duizend tot vijftienhonderd banen voor de komende drie tot vijf jaar in de maakindustrie.
In 2017 bedroeg het aantal werknemers in am-bedrijven – waar am wordt gezien als een kernactiviteit – vijftienhonderd. Dit vertegenwoordigt negentig procent van de totale tewerkstelling in am in België. Bovendien is de gemiddelde groei van banencreatie de laatste acht jaar vijftien procent. We verwachten dan ook dat het aantal banen, die rechtstreeks verband houden met am, in de volgende drie tot vijf jaar zal verdubbelen in productiebedrijven.
Toch zijn er ook nog uitdagingen om het volledige potentieel van am te benutten, klinkt het in het rapport. In veel bedrijven is nog te weinig kennis over am of is er te weinig vertrouwen in. Ook liggen de kosten voor am-materialen en -printers relatief hoog.