De programmeertaal werd gecreëerd in de jaren tachtig. Ze is niet heel populair en best complex. Maar plots is C++ wel dé programmeertaal van het voorbije jaar. Waar komt al die aandacht voor C++ ineens vandaan? En vooral: werd C++ onlangs niet afgeschreven?
Het was software-testbedrijf Tiobe, dat een ranking bijhoudt rond de populariteit van dprogrammeertalen, dat C++ onlangs uitriep tot programmeertaal van 2022. Let wel, volgens Tiobe is C++ niet de populairste taal van allemaal; dat is Python gevolgd door C, zelf staat C++ op drie en Java op vier. Maar C++ is wel de taal die vorig jaar qua populariteit sneller toenam dan alle andere talen. Vandaar dus die jaartrofee die volgens Paul Jensen, ceo van Tiobe, meer dan terecht is.
Bjarne Stroustrup
Zo’n verkiezing is op zich niet slecht voor C++, een taal die in 1985 werd gecreëerd door de Deense computerwetenschapper Bjarne Stroustrup. ‘C++ dankt zijn populariteit aan zijn uitstekende prestaties, terwijl het een objectgeoriënteerde taal van hoog niveau is’, klinkt het bij TIobe.
Jensen schrijft de stijgende populariteit van C++ ook toe aan de relatief recente C++20-update in december 2020. ‘De adoptie van zo’n nieuwe standaard duurt traditioneel enkele jaren’, weet hij.
Aan de merites van C++ kan alvast niet worden getwijfeld. C++ is de belangrijkste taal die wordt gebruikt om Chrome te bouwen en is samen met C een belangrijke taal geweest voor het Android Open Source Project. C++ is ook ingeburgerd in systeemprogrammering, de auto-industrie, de financiële sector en de ontwikkeling van games. Samen met C is C++ een echte systeemtaal, zoals dat heet.
‘C++ is sowieso altijd een blijver geweest, voor bepaalde toepassingen waar performantie zeer belangrijk is’, benadrukt ook Marc Schijvaerts, managing director van het Belgische softwarebedrijf PeopleWare. Wat volgens hem ook de toename in populariteit kan verklaren, is web assembly. ‘Dat stelt browsers in staat om gecompileerde C++ uit te voeren. Onder andere eigenlijk, want elke taal kan naar web assembly gecompileerd worden’, nuanceert hij. ‘Maar ook daar weer gaat het over resource-intensieve zaken. Het voordeel is dat je dit nu aan de kant van de cliënt kan draaien in plaats van dat je dat op de server moet doen. Waardoor het eventueel dienst kan doen als kostenbesparing voor cloud computing’, zo oppert hij.
Toch benadrukt Schijvaerts dat C++ complex is. ‘Er is een mooi statement onder ontwikkelaars dat ‘er altijd iemand zal zijn die beter C++ kan dan jijzelf. Het is dus zeker geen taal voor iedereen, maar het blijft wel een taal die voor velen tot de verbeelding spreekt.’
Echt populair is C++ overigens niet bij programmeurs. In de lijst van meest geliefde talen onder ontwikkelaars van Stack Overflow staat C++ ver weg. Populairste taal onder programmeurs in die lijst is Rust.
Rust
In veel opzichten is C++ een interessante keuze als taal van het jaar. Mark Russinovich, cto van Microsoft Azure, zei onlangs dat ontwikkelaars het gebruik van C of C++ in nieuwe projecten moeten vermijden en in plaats daarvan de taal Rust moeten gebruiken vanwege zijn voordelen van geheugenveiligheid. Russinovich drong er zelfs bij de industrie op aan de talen C en C++ als afgeschreven te verklaren.
Ook de NSA heeft ontwikkelaars onlangs meegegeven om na te denken over een overstap van C en C++ naar een geheugenveilige programmeertaal waaronder Rust. Maar op grote schaal is er dus zeker nog geen terugval bij C en C++. En ironisch genoeg bleek C de tweede snelste groeier (na C++ dus) bij de Tiobe-index van vorig jaar.
Toch is ook Rust zelf zeker nog van tel. Paul Jensen merkt ook op dat Rust opnieuw de top 20 van zijn Tiobe-index is binnengekomen op 18, terwijl die taal een jaar geleden op nummer 26 stond. Volgens hem zou Rust deze keer echt wel zijn doorgebroken.
Iedereen winnaar dus uiteindelijk bij al deze systeemtalen, het lijken wel verkiezingen.