Op een jaar tijd is het aantal bedrijfsvestigingen met een on-premise server met ruim 11 procent gedaald. Steeds meer Belgische bedrijven zetten hun server aan de deur. Is on-prem ten dode opgeschreven? ‘Dit is geen zwart-wit-verhaal’, stelt Raf Peeters, country director Hewlett Packard Enterprise (HPE), aan wie we onze cijfers voorleggen.
Het aantal Belgische bedrijven dat servers (mainframe, midrange en X86-servers) op de eigen locatie heeft staan, brokkelt fors af. Had vorig jaar 83,9 procent van de bedrijven hun servers on premise, dan is dat nu nog 74,3 procent.
Dit alles blijkt uit een analyse van Smart Profile van de server-markt, op vraag van Computable. Hierbij werden meer dan 2.650 Belgische bedrijven (met meer dan vijftig medewerkers) ondervraagd.
Die daling met 11 procent tot 74,3 procent is een opvallende daling ten opzichte van de jaren ervoor. Ter vergelijking: drie jaar geleden had nog 89,8 procent van de bedrijfsvestigingen in ons land een eigen server. Het gaat nu wel heel hard. Toch zijn er enkele belangrijke nuances.
1. België blijft een (on-prem) serverland
Computable en Smart Profile voeren zowel in België als Nederland een analyse uit van de servermarkt. De verschillen zijn interessant. Zo daalt in Nederland het aantal organisaties dat servers on premise heeft al jaren en is de daling sterker dan in de Belgische markt.
Dit jaar gaf nog minder dan de helft (ongeveer 45 procent) van de Nederlandse bedrijven aan dat het servers in huis heeft staan. In België verloopt deze daling aanmerkelijk langzamer en kiest de meerderheid nog steeds voor servers op de eigen locatie. ‘In vergelijking met Nederland en zeker met de Scandinavische landen is België een relatief conservatieve markt’, erkent Raf Peeters van HPE.
2. Switch van servers naar IaaS
Ook Sander de Bont, cloud sales-expert bij Smart Profile erkent deze voorzichtige aanpak. ‘Belgische bedrijven zijn meer behoudend als het gaat om het outsourcen van hun servers. Al kan dit ook komen doordat er in België minder gespecialiseerde partijen zijn die zich focussen op het bieden van cloud-capaciteit’, stelt hij.
Al ziet hij het tij keren. ‘Zo zien we dat het aantal organisaties dat ervoor kiest de servers buiten de deur te zetten langzaam toeneemt. Dit is deels terug te voeren op de aantrekkelijke optie om server-capaciteit als IaaS af te nemen bij gevestigde partijen als Microsoft en Amazon.’
3. Onze overheid blijft on-prem omarmen
In sommige sectoren blijkt de on-prem server evenwel overheersend. Als je kijkt naar de verschillende sectoren in België, dan heeft het onderwijs met 91 procent van de organisaties het vaakst servers op locatie, gevolgd door overheidsinstellingen (83 procent) en organisaties in de gezondheidszorg (80 procent). Bedrijven in de transportsector hebben het minst vaak servers op eigen terrein staan.
Ook Raf Peeters van HPE ziet overheid en zorg, maar ook de financiële sector als een van die sectoren die in ons land vast blijven houden aan on-premise servers.
4. Vijftig tinten grijs
In het huidige datacenter is een on-premise server overigens maar één deel van het verhaal. Of om het met de vergelijking van Peeters (HPE) te stellen: tussen wit (on premise-server) en zwart (de public cloud met spelers als AWS en Azure) zijn er nog heel veel tinten grijs. ‘Zelf gaan wij, als ik in deze vergelijking mag blijven, van wit tot donkergrijs’, stelt Peeters. Oftewel: public cloud is voor de Amazons, Googles en Microsofts van deze wereld, al de rest wil en doet HPE wel.
Parallel met die redenering lijkt het dat ‘server’ als term begint te vervagen. ‘Is een server met heel veel storage-capaciteit nu server of storage’, vraagt hij zich af. ‘In ons applicatie/workload-perspectief is een pure on-premise server nog altijd relevant, maar toch ook een manier om naar het verleden te kijken. Zeker in tijden van hyperconvergence en composable infrastructure’, illustreert Peeters, die verwijst naar het op consumptie gebaseerd model van it met hun eigen aanbod zoals Synergy en rond Greenlake. Dat het bijvoorbeeld voor Greenlake in ons land nog moet beginnen, ontkent hij. ‘We hebben er al aardig wat klanten voor, al moet de grote ramp-up nog komen.’
Zelf ziet Peeters de on-premise server niet verdwijnen. ‘Al zal het model wel verder veranderen.’
5. HPE: voorsprong uitbouwen in servermarkt
Het huidige belang van servers voor HPE blijkt alvast ook uit de marktaandelen. Als je naar de installed base van X86-servers kijkt bij Belgische organisaties, dan heeft HPE daar al jaren een leidende positie. Na een lichte daling vorig jaar, weet het bedrijf deze positie met een aandeel van 61,4 procent in 2019 te versterken.
Historiek, een goed product en constante investeringen haalt Peeters als reden aan voor de groei. Maar ook het ecosysteem. ‘Op twee jaar tijd is onze omzet die we halen via partners toegenomen van 55 naar 72 procent’, stelt hij. ‘Het gaat hier om de totale omzet, dus niet enkel de server business, al blijft die business voor ons nog zeer belangrijk’, aldus Peeters die verwijst naar de double digit groei die HPE kende in ons land het voorbije jaar.
Toch zijn er ook verschillen tussen sectoren. Met 81 procent zijn X86-servers van HPE het vaakst te vinden bij multinationals en ook bij middelgrote bedrijven (64 procent). Overheidsorganisaties hebben met 50 procent de minste HPE X86-servers op locatie.
6. Dell EMC is nummer 2, de rest ver weg
Is er dan geen concurrentie? Zeker wel: Dell EMC volgt in ons land HPE al jaren als tweede leverancier met een installed base die dit jaar nipt boven de 20 procent ligt. Het aandeel van de overige leveranciers (vooral Fujitsu en Lenovo, en ook Cisco) laat kleine schommelingen zien. Al zijn ze (voorlopig) niet van grote invloed op de positie van de marktleider. Of om het in wielertermen te zeggen: na HPE en Dell EMC komt niemand op de foto te staan.
In Nederland is overigens eenzelfde ontwikkeling te zien. Ook hier is HPE marktleider met 54,5 procent, maar heeft Dell EMC met 30,6 procent er een aanzienlijk groter deel van de markt dan in ons land.
België is niet dus alleen een (on-prem) serverland, het is en blijft ook een HPE-land.