Het doet denken aan de derde pagina bij elk stripalbum van Asterix. In heel Europa wordt 5G uitgerold. In heel Europa? Neen, een klein land blijft dapper weerstand bieden. Want 5G is in België niet voor morgen, en eigenlijk ook niet voor overmorgen en daarna. Hoe graag we dat blijkbaar zouden willen.
Tegen eind 2024 zal 45 procent van de wereldbevolking in een gebied wonen met 5G-dekking. Ericsson voorspelt in zijn laatste ‘Mobility Report’ een sneller dan verwachte doorbraak.
De consument
Het artikel over het rapport, dat recent op Computable verscheen, vond ik best ironisch voor ons land. Want 5G is nog niet meteen aan de orde, en dat is al een understatement. Dat is jammer, want volgens dat ‘Mobility Report’ is de (Belgische) consument er helemaal klaar voor.Tegen eind 2024 zouden er 1,9 miljard 5G-abonnementen zijn.
Nu moeten we zo’n onderzoek altijd met een korreltje zout nemen, want Ericsson heeft als specialist in netwerkapparatuur natuurlijk zelf baat bij een snelle uitrol. Dat is een beetje zoals AB-Inbev dat een stijgende bierverkoop inschat. Maar toch: de opmars van mobile data zijn ontegensprekelijk. Dat hebben we de voorbije jaren gemerkt.
Volgens Ericsson zal mobiele trafiek tussen 2018 en 2024 jaarlijks met dertig procent stijgen. De meeste van die toename komt van videotrafiek. Tegen 2024 zouden 5G-netwerken goed zijn voor ruim een derde van alle mobiele data.
De (Belgische) politiek
Back to life, back to reality. Net als toen met de uitbouw van 3G en 4G wordt er in Europa veel gepalaverd over de mogelijkheden, maar hinkt de eigenlijke bouw van het 5G-netwerk flink achter op de VS en Azië.
En als Europa in de buik van het 5G-peloton fietst, dan is België zelfs even van de fiets gestapt. Iedereen rijdt ons voorbij. Want terwijl andere Europese landen effectief overgaan tot concrete testprojecten of het toekennen van frequenties, is ons land nog wel even zoet met het vormen van die vele federale en regionale regeringen. Het eindresultaat daarvan is niet voor morgen (en neen: ook niet voor overmorgen), waardoor alles op de lange baan wordt geschoven. Ook 5G.
We zouden bijna de reden vergeten waarom het 5G-akkoord indertijd afsprong. Dat was omdat de deelstaten in dit land een groter deel van de koek (lees: opbrengst) van de veiling van het 5G-spectrum wilden opstrijken. Het ging namelijk om mediaconsumptie, en dat is regionale materie. Een discussie die ook het Overlegcomité nadien niet kon oplossen waardoor alles blokkeerde. Hoe het snelle 5G moet wachten op de Belgische trein der traagheid.
De toepassingen
Is die vertraging erg? Voor de Belgische consument niet meteen volgens mij, want die kan met 4G en (niet te vergeten/onderschatten) wifi wel even verder. Maar voor de zakelijke toepassingen, zoals rond iot, die 5G mogelijk maakt, is dit een ander verhaal. Zeker op (middel)lange termijn.
Of die discussie tussen de deelstaten gewettigd was, laat ik in het midden. Ik stel wel vast dat de grootste troeven van 5G draaien om latency en een hogere capaciteit, die met name bij iot-toepassingen tot hun recht moeten komen. Toen ik onlangs op een 5G-persconferentie van Samsung was, haalde ze daar vijf groeidomeinen aan voor 5G, en vier ervan waren puur zakelijk.
5G is dus vooral een b2b-verhaal, geen b2c. In ons land is er eigenlijk nog géén verhaal. En als er dan toch eentje is, dan is het toch vooral een treurig verhaal. Dan toch maar een strip van Asterix.
In België is wel 1 speler met geldige 5G licentie. Cfr.: https://citymesh.com.
Belgisch (West Vlaams) bedrijf dat B2B 5G binnen België aanlevert.
Hallo Fabrice,
Dat klopt inderdaad. Bedankt voor deze aanvulling. Citymesh rolt momenteel als enige in ons land 5G-netwerken uit, eigenlijk een beetje toevallig door samenloop van omstandigheden. En het opzet is inderdaad B2B.
mvg, William