Almaar meer artsen, tandartsen en ziekenhuizen verstrekken hun voorschriften voor geneesmiddelen digitaal. Dat meldt het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block. Vanaf 1 januari is het gebruik van het elektronisch voorschrift wettelijk verplicht.
Precies 14.512 artsen, 4.159 tandartsen en 138 ziekenhuizen verstuurden vorige maand samen 5,3 miljoen elektronische geneesmiddelenvoorschriften. ‘Een absoluut record’, zegt minister De Block. Het elektronisch voorschrift helpt zorgverleners de medicatie van patiënten op te volgen en maakt het ook onmogelijk voorschriften te vervalsen.
Minister De Block: ‘Het elektronisch voorschrift is een belangrijke stap vooruit. Doordat de voorschriften digitaal worden verstuurd en bijgehouden, ben je als patiënt zeker dat je zorgverlener steeds een correct beeld heeft van je medicatie. Apothekers hoeven geen krabbels meer te ontcijferen. En de rechtstreekse verzending van de arts naar de apotheker via de beveiligde toepassing Recip-e maakt vervalsing onmogelijk.’
Vanaf 1 januari 2020 wordt het elektronisch voorschrift verplicht. Enkel in situaties die dringend medische hulp vragen, zullen huisartsen, specialisten, tandartsen en vroedvrouwen nog een papieren voorschrift afleveren.De voorbije jaren rolde minister De Block het gebruik van het elektronisch voorschrift uit. Dat gebeurde stapsgewijs, rekening houdend met de leeftijd van artsen en de software-aanpassingen die nodig waren. ‘De cijfers tonen dat zeer veel artsen en apothekers niet op die deadline hebben gewacht. Zij gebruiken het elektronisch voorschrift nu al, in het belang van hun patiënten’, aldus De Block.
Bij een elektronisch voorschrift krijg je als patiënt op dit moment nog een papiertje met een barcode mee. Door die code te scannen, kan de apotheker het voorschrift ophalen uit het systeem. Op termijn zal ook dat verdwijnen en wordt het volledige proces papierloos. De apotheker zal de voorschriften dan ophalen via de eID. Daarvoor wordt gemikt op de tweede helft van volgend jaar.
Burgers
Sinds eind vorig jaar kan iedereen zijn of haar openstaande elektronische voorschriften ook zelf inkijken via het portaal Mijngezondheid. Vorige maand deden 8.369 burgers dat. Ongewenste voorschriften zijn er te verwijderen en het is ook mogelijk de digitale bijsluiters van de medicijnen te lezen. Eens het voorschrijfproces volledig papierloos wordt, zal je via Mijngezondheid op voorhand kunnen aanduiden bij welke apotheek je welk medicament wil ophalen. De apotheker krijgt dat voorschrift dan digitaal binnen zodat het medicijn voor de patiënt klaarligt.