‘De tijd dat we ‘stuff’ kochten is voorbij. Vandaag gaan we voor oplossingen’. Dat vertelde Jo Caudron, mede-oprichter van Duval Union Consulting tijdens het jongste Profacts-event in Brussel ‘The future is now’. Volgens mij gaan we nog een stap verder en gaan we voor een ‘service’. De butler is terug.
Saas is vermoedelijk het bekendste model: software-as-a-service is vooral door Microsoft Azure een succes geworden. Saas staat echter ook voor storage-as-a-service, search-a-as-service en zelfs security–as-a-service. En wat dacht u van infrastructure-as-a-service of it-a-as-service? Of drone-as-a-service? Op Wikipedia vind je een zestigtal voorbeelden van ‘as-a-service’ waaronder ook metal-as-a-service. Zou dat wat met muziek te maken hebben? Broadband-as-a-service staat er trouwens nog niet bij.
Cloudgebaseerd
Deze ‘service’ heeft een gezamenlijke factor, het is cloudgebaseerd. Gebruikers bepalen zelf wat, hoe, wanneer en hoeveel van deze diensten ze afnemen én betalen. Belgische bedrijven zijn nog geen grote liefhebbers van dergelijke clouddiensten. Zoals altijd zijn we wat risico-avers. ‘Wie een nieuwe dienst wil lanceren, moet het in België doen. Als het daar lukt, dan lukt het overal’, vertelde Gartner al jaren geleden. Eens we het echter door hebben, loopt het als een trein. Ik voorspel volgend jaar, 2020, de echte doorbraak voor cloudgebaseerde-as-a-service-diensten. Ondernemingen moeten er echter ook klaar voor zijn, ook it-spelers trouwens. Het is immers een volledig nieuwe aanpak en ‘change’ is zoals bekend het moeilijkste wat er is. Het gaat erom uit die goede oude vertrouwde comfortzone te kruipen. Gewoon ‘stuff’ verkopen is er niet meer bij.
En dan nog dit.
Het valt me op dat er in tijden van digitalisering nog nooit zoveel boeken geschreven zijn… over digitalisering. Op congressen en events heeft iedereen de mond vol over digitalisering en op het einde van de dag schrijven we er een boek over. En vaak zijn het nog bijzonder lovenswaardige werken ook. We zijn in België begenadigd met sterke denkers én storytellers, bij Duval Union, met Jo Caudron, Marc Bresseel en Renout Van Hove (hun boek komt volgende maand uit), bij Nexxworks met Peter Hinssen, Rik Vera en Pascal Coppens. Ben benieuwd naar de jongste turf van Jo Caudron, ‘De wereld is rond’, bijna vijftien jaar na het ophefmakende boek van Thomas Friedman over de globalisering: ‘The World is Flat’. De titel zit dus al goed.