Technologiebedrijf Zetes is van start gegaan met de productie van de nieuwe Belgische elektronische identiteitskaart (e-id) die ook de vingerafdrukken van de eigenaar zal bevatten. De primeur is voor de stad Lokeren die ze als eerste zal uitreiken.
De kaart heeft nu twee elektronische chips in plaats van één: een contactchip en een contactloze chip. De contactloze chip stelt de e-id in staat om als reisdocument te functioneren met de mogelijkheid om aan de grens uitgelezen te worden. De contactchip is bedoeld voor online-interacties van de burger met onder anderen de overheid en biedt de mogelijkheid biedt om een elektronische handtekening te plaatsen. Als reisdocument is de e-id volledig in overeenstemming met de normen van de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO).
Het ontwerp is volledig herzien en bevat nieuwe elementen om namaak tegen te gaan. De weergave van de foto met perforatietechniek op de voorkant van de kaart en met lasergravure op de rugzijde is op dit gebied een innovatie en een wereldprimeur. Samen met de hoofdfoto en de registratie ervan op de twee chips is dit visuele element dus op vijf verschillende plaatsen op de kaart aanwezig wat het sterk veiligheidskenmerk moet maken.
Vingerafdrukken
De nieuwe e-id bevat ook twee vingerafdrukken van de drager. Die maatregel kreeg van de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) een negatief advies, maar werd door de regering toch doorgedrukt. Ook onderzoekers van de KULeuven kantten zich tegen de opname van vingerafdrukken.
Bij de voorstelling van de nieuwe kaart liet burgemeester Filip Antheunis van Lokeren zich gretig fotograferen met zijn exemplaar. Op de website van Het Laatste Nieuws stonden een tijdje foto’s van zowel de voor- als achterkant van zijn e-id. ‘Is dit een dummy-kaart, of staat burgemeester Filip Anthuenis nu écht op HLN met zijn geboortedatum, kaartnummer, handtekening en rijksregisternummer?’, zo twitterde ict-jurist Matthias Dobbelaere-Welvaert, die zich eerder kritisch over de nieuwe kaart uitliet. ‘Ik heb een vrij goed idee wie het volgende slachtoffer van identiteitsfraude zal zijn. De ironiemeter is zonet ontploft’, aldus Dobbelaere-Welvaert.
Over vier jaar moet iedere Belgische burger een identiteitskaart van het nieuwe type hebben.