Jeff Bezos, de oprichter van Amazon en de rijkste man op aarde, gaat tien miljard dollar uitgeven om effecten van klimaatverandering tegen te gaan. Het geld komt in het Bezos Earth Fund, een fonds waarop wetenschappers, activisten en ngo's een beroep kunnen doen als ze het klimaat willen beschermen. Klinkt goed, maar critici noemen het greenwashing.
Amazon is met zijn hyperscale-datacenters en pakketverzendingen (zo’n zeven miljard per jaar) natuurlijk een energievreter en vervuiler eerste klas. Maar Bezos trekt zich de kritiek van buitenstaanders maar ook van eigen personeelsleden wel aan. Vorig jaar kondigde de topman al aan dat zijn bedrijf in 2030 alleen maar duurzame energie wil gebruiken. In 2040 wil Amazon CO2-neutraal zijn.
En nu volgt de aankondiging van een milieufonds, gevuld met tien miljard dollar. Bezos lijkt het klimaatlicht gezien te hebben; hij roept op tot gezamenlijke actie om klimaatverandering tegen te gaan en de aarde te redden.
Maar niet iedereen is tevreden over zijn groene opstelling en de oprichting van het Bezos Earth Fund. Critici noemen zijn handelswijze een vorm van greenwashing: doen alsof je iets voor het klimaat kunt betekenen maar in de kern nog steeds weinig duurzaam bezig zijn. Zo klaagt de groep Amazon Employees for Climate Justice dat Amazon nog steeds samenwerkt met olie- en gasbedrijven en met denktanks die klimaatverandering ontkennen. Ook stellen ze dat hij nog overal vervuilende dieselbusjes heeft rondrijden. In de praktijk doet Bezos in hun ogen dan ook te weinig.
Wat vindt u: is het initiatief van Bezos lovenswaardig en verdient het navolging door andere ict-bonzen of is zijn groene fonds niet meer dan een likje verf in een poging om de kritiek te laten verstommen?