Dat onderwijsminister Ben Weyts elke student van het vijfde leerjaar een laptop geeft, kunnen we, met enig voorbehoud, toejuichen. Maar wat heeft een gratis computer voor zin als de communicatiekost de duurste is van heel Europa?
België ‘scoort’ al vijfentwintig jaar als het duurste land op het vlak van telecommunicatie. Dat mag ook niet verbazen: er is te weinig concurrentie en een overheid die nog steeds de meerderheid bezit van Proximus én dus jaarlijks heel wat dividenden optrekt. Ex-ceo Didier Bellens vertelde in een onbewaakt moment dat hij in december altijd Sinterklaas moet spelen als de premier langs de kassa komt.
Ministers liggen al lang niet meer wakker van die dure tarieven. Dat we 76 procent meer betalen dan het Europees gemiddelde? Ze reageren zelfs niet op de cijfers van Eurostat. Ze halen de schouders op. Het zal wel weer voorbij waaien. Als minister-president Jan Jambon van Vlaanderen dé kennisregio van Europa, welja van de wereld, wil maken, laat ons dan alvast de communicatiekost drukken tot het Europees gemiddelde.
Het zijn immers vooral de kansarmen die baat hebben bij een computer en een goedkope communicatiefactuur. Volgens het Steunpunt ter Bestrijding van Armoede geeft één op de vijf Belgen aan moeilijk rond te komen. Bijna 15 procent leeft met een armoederisico. Ook zij moeten kunnen rekenen op goedkope internettoegang met de broodnodige bandbreedte om hun kennis uit te breiden.
Mogelijk kan onderwijsminister Ben Weyts hiervoor een lans breken. Want iedereen een laptop geven is misschien goed, maar echt een visie is er niet. Worden scholen en vooral leerkrachten begeleid? Worden ouders er bij betrokken? Hoe gaat men dat structureel aanpakken? Kunnen de leveranciers hierbij betrokken worden? Ik kan me inbeelden dat HP, Dell, Microsoft, Lenovo, Acer en andere spelers een vreugdedansje hebben gedaan toen het gratis laptopidee werd gelanceerd. Zij krijgen een mooi kerstcadeautje van de Vlaamse overheid. Ik mag hopen dat ze ook gevraagd worden om opleidingen te verzorgen in en rond het onderwijs.
België bengelt op het vlak van digitalisering, ook bij de overheid, rond de tiende plaats in Europa. Bovendien zijn we dus de duurste van de klas op het vlak van telecommunicatiekosten. Laten we dat aanpakken in een groot masterplan, zonder versnipperde initiatieven zonder visie. Laat een post-corona 2021 een goede start bieden, niet alleen goede voornemens, geen dure woorden maar daden. En waarom kan Imec hier niet de leiding nemen? Wij betalen hen immers tientallen miljoenen belastinggeld. Daar mogen we wel iets voor terugkrijgen.