Onze huiscolumnisten William Visterin en Luc Blyaert hadden ook dit jaar totaal geen last van een writer's block. Er waren meer dan genoeg onderwerpen en aanleidingen om in de pen te kruipen. Dit waren de meest gelezen columns van 2020.
1. Blyaert Betwist: Geen corona-app voor eind september?
De langverwachte komst van de corona-app (en de bijhorende perikelen) lieten heel wat stof opwaaien en inkt vloeien. Ook de keuze voor het kleine Devside als ontwikkelaar beroerde de gemoederen.
2. Visterin Fileert: Het seksfilmpje van Stan
In Nederland was het enkele jaren geleden Patricia Paay die prijs had, bij ons waren Stan Van Samang, Peter Van de Veire en Sean Dhondt het slachtoffer van gelekte seksfilmpjes. De zaak veroorzaakte zoveel ophef dat zelfs een serieuze site als Computable er niet omheen kon.
3. Visterin Fileert: mainframe van ING heeft probleem
Hoe kan een accent in een naam leiden tot hommeles met de Gegevensbeschermingsautoriteit en zelfs een tussenkomst van het Hof van Cassatie? De verouderde mainframe van de bank ING blijkt een sleutelrol te spelen in een verhaal dat op een Belgenmop lijkt, maar het niet is.
4. De vijf meest duisteren plekken op het internet
Drugs, aanstootgevend materiaal, live seksshows en zelfs wedden op iemands overlijden (en het is toegestaan om zelf een handje te helpen)… het internet brengt zowel het beste als ook het slechtste in de mens naar boven. Wij zetten de vijf meest duisteren plekken op het internet op een rij.
5. Blyaert Betwist: Overheid maakt er een zootje van
Moedeloos, triest, verbijsterd en bijna woest. Dat waren de gemoedstoestanden die onze columnist voelde bij de manier waarop de overheid aan contact tracing deed bij de heersende corona-pandemie. Een striemende aanklacht was het logische gevolg.
6. Visterin Fileert: Van Chernobyl naar Smartschool
Smartschool werd dit jaar door de corona danig op de proef gesteld. Een toevloed aan gebruikers wilde het digitale leerplatform allemaal tegelijkertijd gebruiken. En dat is geen eenvoudige taak voor een kmo’tje van 25 man. Of zoals ze het bij Smartschool zelf stellen: ‘We zijn Google niet’.
7. Blyaert Betwist: Politiek kiest app, geen oplossing
Heeft België voor een app gekozen? Of, zoals Duitsland, voor een oplossing, een ecosysteem met support, onderhoud, governance en een visie? Onze huiscolumnist is er rotsvast van overtuigd: Belgen zijn geen Duitsers.
8. Blyaert Betwist: Radicaal Digitaal is zorgwekkend
Waarom is het voor onze overheid zo lastig om de digitalisering van haar diensten in goede banen te leiden? De corona-app en -callcenters, de informatisering van schoolkinderen, de veiling van de 5G-licenties… Te veel versnippering en verkokering leiden zelden tot goede resultaten.
9. Blyaert Betwist: Overheid en it, een slecht mariage de raison
Overheid en it. Het is geen makkelijk huwelijk, veeleer een mariage de raison. Een noodzakelijkheid zelfs, want politici hebben amper belangstelling voor technologie. Onze columnist legt (nog maar eens) de vinger op de wonde.
10. Vijf redenen om bij de overheid te werken
Geen bedrijfswagen en geen dynamiek. Waarom zou je als ict’er in godsnaam bij de overheid aan de slag gaan? Toch vond onze columnist alvast vijf goede redenen om dat wel te doen.