De coronacrisis heeft er bij veel bedrijven flink ingehakt, waardoor veel werknemers hun baan hebben verloren of nog gaan verliezen. Meer dan ooit is dit hét moment om na te denken over de toekomst. Hoe ben ik niet alleen nu, maar ook over vijf jaar nog relevant en heb ik een plek op de arbeidsmarkt? Dat is een kritische vraag die iedereen zichzelf zou moeten stellen. Waarop ‘omscholing’ of ‘bijscholing’ misschien wel een zinnig antwoord is.
Een ding is zeker: als je jezelf niet continu ontwikkelt, dan word je vroeg of laat zonder pardon aan de kant geschoven. Stel je eens voor dat je niks doet en je baan verliest. Dat kun je je vergelijken met een rouwproces. Eerst volgt ontkenning (‘dit overkomt mij niet’), woede (‘waarom overkomt mij dit nou?’), onderhandeling (‘ik ga dit aanvechten’), depressie (‘wat moet er van mij terechtkomen?’) en tenslotte pas acceptatie (‘ik ga een nieuwe uitdaging vinden’). Een rollercoaster van emoties die je niemand gunt, zeker jezelf niet.
Struisvogel
Hoe kun je dit voorkomen? Niet door als een struisvogel je kop in het zand te steken en te wachten tot je aan de ‘beurt’ bent. Voor veel mensen vereist dat een verandering in hun mindset. Proactief handelen in plaats van reactief. Neem regie over je eigen leven door bewust te kiezen voor een pad dat je verder brengt. Bijvoorbeeld een pad dat je naar (een andere rol in) de it leidt, omdat alleen al in deze beroepsgroep 55.000 functies voor het oprapen liggen. Zo blijf je relevant en van toegevoegde waarde op de arbeidsmarkt.
Koken
In de it werken is mogelijk met de juiste om- en bijscholing. Maar een (om)scholingstraject heeft pas zin als het je eigen keuze is; niet een die je wordt opgelegd. Je moet er zelf achterstaan en een duidelijk doel voor ogen hebben. Het is net als koken: je kunt de ingrediënten wel in huis hebben, maar als je niet weet welk gerecht je wilt bereiden en hoe je dat moet aanpakken, dan schiet je er niks mee op. Kortom, begin alleen aan een omscholingstraject als je vooraf hebt gedefinieerd wat je ermee wilt bereiken. Want alleen als je gemotiveerd bent, heeft omscholing zin. Omscholing is tenslotte niet het doel maar het middel.
Auteur: Bastiaan Janssen, ceo Vijfhart Groep
(Dit artikel verscheen eerder in de jaargids Computable 100 van 2021)