De coronacrisis onderstreept maar weer eens het belang van een goede it-voorziening. Voor zowel omzet als productiviteit van medewerkers vormen digitale platformen het hart van de organisatie. Bedrijfskritische applicaties, bestanden en werkomgevingen moesten ineens overal en op elk moment beschikbaar zijn. Veel organisaties hadden dit nog niet goed geregeld en gingen het afgelopen jaar noodgedwongen op zoek naar een meer flexibele en schaalbare it-infrastructuur. De coronacrisis versnelde op deze manier bij veel bedrijven de digitale transformatie. Bovendien omarmden organisaties hierbij de mogelijkheden van de public cloud.
De public cloud biedt bedrijven de gevraagde flexibiliteit en de mogelijkheid om sneller nieuwe technologieën toe te kunnen passen. Daarnaast worden kosten bespaard, de time-to-market van applicaties versneld en de gebruikerservaring geoptimaliseerd. Het is dan ook geen verrassing dat Gartner voorspelt dat komende jaren flink geïnvesteerd gaat worden in de public cloud. Driekwart van de organisaties die al gebruikmaakt van clouddiensten geeft aan de komende jaren hierin nog meer te willen investeren. Verwacht wordt dat de groei zeker tot 2024 aanhoudt.
Innovatie als drijfveer
Over het algemeen zijn het vooral de grotere bedrijven die de adoptie van de public cloud hoog op de agenda hebben staan. Het sneller kunnen toepassen van innovatieve technologieën in de it-strategie – denk aan ai, edge computing, iot – is voor deze bedrijven een belangrijke drijfveer om de stap te maken. Op dit moment draait bij 65 procent van de grote bedrijven slechts een kwart van de applicaties in de public cloud. De verwachting is dat in de komende twee jaar meer dan de helft van de grote bedrijven overstapt naar de public cloud of het huidige gebruik van public clouddiensten uitbreidt.
De voorspelde groei van cloud-adoptie betekent echter niet dat organisaties geen twijfels hebben over een overstap naar de public cloud. Uit recent onderzoek blijkt dat vooral vendor lock-in, security en compliance als belangrijkste drempels beschouwd worden voor een overstap naar de public cloud. En met name grote bedrijven vrezen ook dat hierdoor technologische kennis verloren gaat. Daarnaast leidt het mogelijk ontstaan van een hybride infrastructuur, het migreren van grote hoeveelheden data en het verlies van controle op de it-omgeving ook tot onzekerheid als het gaat om de adoptie van public cloud.
Dit neemt niet weg dat een versnelling van de digitale transformatie voor de deur staat en bedrijven op niet al te lange termijn hierin mee moeten gaan om een concurrerende positie in de markt te behouden en voorbereid te zijn op de (digitale) toekomst. Zeker met thuiswerken als nieuwe norm lijkt een overstap naar de public cloud in de nabije toekomst onvermijdelijk.
Toekomst
In de afgelopen maanden heeft de public cloud zich bewezen als een betrouwbaar alternatief voor traditionele on-premise-omgevingen. De eerder genoemde drempels en twijfels voor het inzetten van de public cloud zullen dan ook binnen steeds meer organisaties verdwijnen. Uiteindelijk kunnen ook de achterblijvers niet anders dan een versnelling van de digitale transformatie omarmen en de public cloud adopteren.
Auteur: Mirco Wienen, cto Sentia Group