De ministerraad heeft een reeks Koninklijke Besluiten en een wetsontwerp van minister van Telecom Petra De Sutter goedgekeurd die de weg vrijmaken voor de 5G-veiling in België. De cruciale verdeling van de opbrengsten van die rechten is nog niet geregeld, maar zo kan al begonnen aan de voorbereiding van de veiling.
In de tekst van minister De Sutter zijn onder meer de voorwaarden van de veiling vastgelegd, alsook het basisbedrag voor de verschillende frequenties en de technische verplichtingen van de operatoren. Zo moet na een jaar al 70 procent van de bevolking toegang tot 5G hebben, na twee jaar 99,5 procent en na zes jaar 99,8 procent. Dit alles met respect voor de geldende stralingsnormen (die in Brussel een stuk strenger zijn dan in de rest van het land).
De organisatie van de 5G-veiling in België heeft al een lange geschiedenis achter de rug. Een eerste grote struikelblok dook op toen bleek dat de verschillende gewesten en de federale overheid het niet eens raakten over de verdeling van de opbrengsten. De gewesten eisten daar een groter deel van, wat leidde tot een complete patstelling. Om de operatoren toch al toe te laten om met 5G te testen, reikte telecomwaakhond BIPT zelf tijdelijke licenties uit. De kwestie van de opbrengsten is nog altijd niet opgelost.
De Koninklijke Besluiten en wetteksten van De Sutter gaan nu nog naar een “Overlegcomité” en daarna naar de Kamer. Als die hun zegen hebben gegeven, zou de eigenlijke veiling tegen eind dit jaar of begin 2022 kunnen plaatsvinden.