Het klimaat is hot, letterlijk en figuurlijk. In een paar dagen tijd presenteerden HP, IBM en Atos ambitieuze klimaatambities. Hoe draagt de ict-sector het beste bij aan het halen van de klimaatdoelen?
In de techwereld is aan ambitie geen gebrek. Half februari kondigde zowel HP als IBM als Atos grootse plannen aan om hun bedrijfsvoering duurzamer te maken. HP introduceerde een drieledig programma dat moet helpen om tegen 2030 ‘s werelds duurzaamste en eerlijkste technologiebedrijf te zijn. Het programma richt zich op partners, op het gebruik van grondstoffen en op het trainen van medewerkers.
Broeikasgassen
IBM presenteerde een plan om de uitstoot van broeikasgassen in 2030 te verminderen met 90 procent ten opzichte van 2010. Dat gebeurt met de inzet van hernieuwbare energiebronnen en nieuwe technieken voor de vermindering van de uitstoot van schadelijke stoffen. Op papier is Big Blue al sinds 1971 bezig met het milieu. In dat jaar publiceerde het bedrijf zijn eerste ‘corporate environmental policy statement’.
Atos kondigde kortgeleden aan zijn klimaatambities aan te scherpen. Zo wil het concern al in 2025 de uitstoot van CO2 met de helft hebben verminderd. In 2020 drong de onderneming deze uitstoot al vijftien procent terug. De strategie speelt zich af op vier gebieden: vermindering van het energieverbruik van het vastgoed, overschakeling op duurzame energie, energiezuinigere datacenters en verhoging van de energe-efficiëntie van alle producten die Atos bouwt.
Beste bedoelingen
Hoewel dergelijke verduurzamingsplannen waarschijnlijk met de beste bedoelingen zijn opgesteld, blijft het moeilijk om in te schatten wat ze daadwerkelijk opleveren. Het kan geen kwaad als de ‘grote’ jongens in het bedrijfsleven zulke ambities tonen en concrete plannen opstellen. Maar ook de vele kleine ondernemingen moeten hun bijdrage leveren. En niet alleen in de ict-sector.
Technologie kan een rol spelen bij het terugdringen van ongunstige klimaateffecten. Behalve zelf een goed voorbeeld te geven, zal de ict-sector de wereld duidelijk moeten maken hoe technologie hieraan een bijdrage levert. Bijvoorbeeld door diensten en producten te ontwikkelen die de uitstoot van schadelijke stoffen en de energiebehoefte door alle sectoren heen actief verminderen.
Computable legt u twee vragen voor. Wat vindt u van de uitgesproken klimaatambities van de grote ict-bedrijven? En: hoe kan de ict-sector de maatschappij het beste helpen bij het terugdringen van ongunstige klimaateffecten?
Volgens mij heeft de ICT-sector een steeds grotere impact op de maatschappij en die impact zal met de voortschrijdende digitalisering alleen nog maar toenemen. Bijgevolg hebben wij een duidelijke verantwoordelijkheid maar ook een grote hefboom om de maatschappij duurzamer te maken en de klimaatopwarming tegen te gaan.
Wanneer wij onze producten en diensten CO2-arm maken, dan heeft dit gevolgen voor alle gebruikers en dus voor onze samenleving. Bij VMware zijn we ons daar ten volle van bewust en werken we ook al jaren om onze koolstofvoetafdruk te verlagen. Enkele cijfers voor onze eigen activiteiten: in 2018 kregen we voor het eerst het koolstofneutraal certificaat, van 2003 tot 2019 vermeden we 1,2 biljoen MT CO2eq, in 2019 waren 19 van onze kantoren LEED gecertificeerd en gebruikten we 100% hernieuwbare energie. Hoewel onze omzet met 12% groeide, verminderden we onze emissies met 46%. We hebben een duidelijk beeld van de hoeveelheid CO2-equivalenten die we jaarlijks uitstoten (in 2019 was dat 458.479 MT CO2eq) en we weten ook op welke manier deze verdeeld zijn over onze activiteiten. Op die manier weten we perfect waar we eerst aan de slag moeten om onze emissies te verminderen. We doen dit trouwens via het Science Based Targets Initiative. Onze doelen werden door SBTi goedgekeurd in 2020.
Daarnaast staan we ook op CDP’s Climate A List, de 2020 Carbon Clean 200 en de Dow Jones Sustainability Index.
Wij zijn er ons sterk van bewust dat we de grootste impact kunnen realiseren door onze producten duurzaam te ontwerpen. Voor onze klanten focussen wij op een zo efficiënt mogelijke IT-infrastructuur. Door het aandeel aan fysiek aanwezige infrastructuur te minimaliseren, besparen bedrijven op gebruikte materialen maar ook op direct en indirect energieverbruik en dus op CO2-emissies. Software gebaseerde infrastructuur bespaart op materialen en dus moet er op het einde van de levenscyclus ook minder materiaal gerecycleerd worden. We becijferden dat er meer dan 66 miljoen servers niet geïnstalleerd werden in 2019 omwille van de virtualisaties die VMware uitvoerde. Dit resulteerde, samen met een aantal andere maatregelen in een energiebesparing van 347.968.000 MWh.
Zombiejagen
In nogal wat datacenters blijken er VMs aanwezig te zijn die niet meer gebruikt worden of die onderbenut zijn. Wij noemen ze zombies. Die VMs verbruiken energie en kosten geld terwijl ze niets bijdragen en zelfs een veiligheidsrisico zijn. Daarom zijn we sinds 2019 op georganiseerde Zombiejacht samen met andere organisaties. Dit heeft een positieve impact op de CO2-emissies van onszelf en onze klanten.
Toeleveringsketens
In de IT-sector is de supply chain uiteraard een belangrijk aspect, ook wanneer het om duurzaamheid gaat. In 2019 zorgden we ervoor dat een gedeelte van onze toeleveranciers, die 75% van onze uitgaven omvatten, hun eigen reductiedoelen stelden. Op die manier kunnen we zeker zijn dat niet alleen wij verduurzamen maar dat we ook onze leveranciers mee betrekken.
Het Global Impact Report van VMware is te lezen via https://www.vmware.com/2030agenda/2020report.html .