De Antwerpse haven gaat autonome drones inzetten om de veiligheid te handhaven. Als een test met een vliegtuigje succesvol is, komt er in de toekomst een netwerk van zelfstandige drones.
De haven van Antwerpen beslaat meer dan 120 vierkante kilometer en maakt deel uit van de ‘kritische’ infrastructuur van ons land. Drones geven een uniek perspectief vanuit de lucht en stellen de havenautoriteit in staat om zo’n groot gebied snel en veilig te beheren, inspecteren en controleren. Deze wordt een eerste vliegtuigje ingezet van het bedrijf Dronematrix.
De drone vertrekt vanuit een vaste uitvalsbasis in de buurt van de Kieldrechtsluis en volgt een vastgelegd traject in de haven. Daarnaast kan hij ook op aanvraag vliegen, bijvoorbeeld bij calamiteiten waar een overzicht op de situatie belangrijk is. De drone werkt volledig zelfstandig en laadt zichzelf op met een dockingstation dat centraal beheerd wordt vanuit een webplatform.
Operationeel drone-netwerk
De drone wordt getest voor de inspectie van de infrastructuur, bewaking en monitoring, incidentmanagement, ligplaatsbeheer en olievlek- of drijfvuildetectie. Er volgen in de loop van 2021 meerdere testen met andere autonome systemen, als voorbereiding op de realisatie van een operationeel netwerk van autonome drones in 2022.
‘Drones zijn een hefboom in de uitvoering van onze kerntaken als havenautoriteit, gegeven de enorme oppervlakte van het havengebied’, zegt Erwin Verstraelen, chief digital & innovation officer van de Port of Antwerp. ‘Dankzij een netwerk van drones houden we beter voeling met wat zich in de haven afspeelt. Via ons ‘Port of the Future’-innovatieplatform en samenwerking met partners, zoals Dronematrix, kunnen wij technologische innovatie versnellen. Niet alleen voor drones, maar ook voor beloftevolle evoluties in autonome scheepvaart, slimme camera’s en sensoren. Op die manier werken we aan een veilige, efficiënte en slimme haven: de haven van de toekomst.’