Ze hebben overschot van gelijk, de vier Europese leiders die vinden dat Europa te afhankelijk geworden is van buitenlandse tech-reuzen. Dat Europa digitaal soeverein moet zijn. Uiteraard, maar is het niet te laat?
‘Beste voorzitter, beste Ursula.’ Zo begint de brief die de vier Europese leiders schreven aan commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Is het toeval dat de vier allen dames zijn, alle vier straffe madammen? Sanna Marin, premier van Finland, Angela Merkel, bondskanselier van Duitsland, Kaja Kallas, eerste minister van Estland en Mette Frederiksen, de premier van Denemarken. Het is opvallend dat het telkens vrouwen zijn die het opnemen voor meer technologische innovatie én inclusie. Kijk hoe in ons land Françoise Chombar de voortrekster is voor meer STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) in het onderwijs. Hoe Martine Tempels de Coderdojo-beweging trekt, die jongeren spelenderwijs leert programmeren. Hoe Julie Foulon Molengeek op poten zette en kansarmere jongeren in Molenbeek dankzij technologie een toekomst geeft. Mannen vind je zelden op de barricades. Het is een wonder waarom ze nog steeds beter betaald worden dan vrouwen en de loonkloof nog steeds zo’n twaalf procent bedraagt. Maar dit geheel terzijde.
Trein gemist
Dat Europa de digitale trein gemist heeft, is duidelijk. We worden geregeerd door Microsoft, Google, Amazon, Facebook en Apple. En anders wel door IBM, Dell, Cisco, Uber, Tesla, Airbnb en Tinder. Als Nokia en Ericsson wat meer ademruimte kregen, is het niet dankzij Europa maar wel dankzij de verguisde Amerikaanse president Donald Trump, die de Chinese reus Huawei uit het oude continent heeft verdreven. Volgens de briefschrijfsters is protectionisme niet aan de orde, maar het helpt duidelijk wel. Net zoals quota voor vrouwen.
Weinig Europese techbedrijven doen er echter toe, met uitzondering van SAP. De Commissie heeft al decennia miljarden euro’s toegestopt, maar meestal gingen die naar grote Europese spelers die schermden met werkgelegenheid, zonder toekomstvisie. Heeft iemand nog iets gehoord van Galileo, het Europese ‘gps’-project? Het zou dit jaar operationeel moeten zijn, achttien (!) jaar na de initiële start. Ook in ons land worden miljoenen doorgeschoven naar het ‘mannenbastion’ Imec waarvoor Vlaanderen weinig of niets terugkrijgt.
Het is evident dat Europa volop moet investeren in jonge en wat minder jonge veelbelovende ondernemingen, zoals Collibra of Acquia van Dries Buytaert, of Flow Pilots dat geleid wordt door de imponerende Dewi Van De Vyver. Zij kunnen ons uit het technologisch moeras halen. Laat ons bovendien volgende keer voor een vrouw kiezen als verantwoordelijke voor de digitalisering in België. Heeft er trouwens iemand nog iets gehoord van Mathieu Michel, onze staatssecretaris voor Digitalisering?