Risicovolle 5G-leveranciers zijn niet langer welkom in België. De Franstalige zakenkrant L’Echo kreeg toegang tot een ministeriële nota waarin bepaalde (lees: Chinese) telecomleveranciers geen producten meer mogen leveren voor 5G. Die nota is de basis voor een ‘ontwerp van Koninklijk Besluit’.
Er is in overheidskringen al langer bezorgdheid over de veiligheid van de 5G-apparatuur van bepaalde leveranciers en dat leidde al tot een lijst met bedrijven die als risicovol worden beschouwd. De bekendste die daarop staat: Huawei. De regering gaat die lijst nu formaliseren. Leveranciers met een hoog risico mogen geen apparatuur meer leveren voor het ‘core’-gedeelte van de toekomstige 5G-netwerken. Voor het antennegedeelte (het radiotoegangsnetwerk) mogen dit soort leveranciers nog altijd meedingen naar contracten, maar hun apparatuur mag maar maximaal 35 procent van het totale netwerk uitmaken. In bepaalde strategische zones met hoog risico (zoals ambassades of de Navo) worden ze volledig uitgesloten.
Eigen netwerk
Het ontwerp voor het Koninklijk Besluit (dat uiteraard nog gestemd moet worden) geeft details van hoe een en ander praktisch moet uitgewerkt worden. In eerste instantie gaat het om de providers met een eigen netwerk, Proximus, Orange en Telenet dus. Mvno’s als Mobile Vikings zijn dus niet meteen betrokken al huren zij natuurlijk wel infrastructuur van de drie grote operatoren.
De nota specifieert ook uitdrukkelijk dat de maatregelen op 5G slaan. De Belgische 4G-infrastructuur, die grotendeels door Huawei en ZTE werd geïnstalleerd, is dus niet betrokken, op voorwaarde echter ‘dat deze netwerken niet nodig zijn voor de transmissie van radiosignalen van de generaties na de vierde generatie (5G en volgende)’. Als de lijst wijzigt, verbindt de staat zich er ook toe om bedrijven hiervan zeker vijf jaar op voorhand te verwittigen, zodat het betrokken bedrijf de continuïteit kan waarborgen.
BIPT
Telecomwaakhond BIPT wordt aangesteld als instantie die de nieuwe regels moet controleren en handhaven. De organisatie zal, bij niet-naleving, boetes kunnen opleggen aan de operatoren van vijf procent van de omzet of zelfs de vergunning intrekken. De maatregelen gaan in vanaf 2028. Sommige operatoren lijken al op de maatregelen te hebben geanticipeerd. Proximus heeft al aangekondigd dat het met Ericsson en Nokia in zee gaat rond 5G. Orange gaat ook samenwerken met Nokia, maar heeft nog niet bekendgemaakt wie zijn kernnetwerk levert. Telenet heeft nog geen partners voor 5G bekendgemaakt.