Fiberklaar, de joint venture tussen Proximus en EQT, heeft de eerste gemeente bekendgemaakt waar het zijn glasvezel gaat uitrollen. De keuze viel op het Kempense Geel. Geïnteresseerde inwoners kunnen zich tijdens de Fibercampagne aanmelden en betalen dan geen aansluitingskosten.
Fiberklaar investeert meer dan tweeënhalf miljard euro om tegen 2028 anderhalf miljoen Vlaamse huishoudens te voorzien van glasvezel. Geel is als eerste aan de beurt en ondertekende samen met Fiberklaar een ‘Fiber-overeenkomst’. Via deze afspraak zijn naast de gezamenlijke visie en de concrete doelstellingen ook een aantal principes en werkwijzen gedefinieerd. Het gaat bijvoorbeeld om de fasering en vergunningen van projecten, de locaties van de verdeelstations (pop), herbestratingsplannen en algemene processen die de administratieve werklast onder controle moeten houden voor alle partijen.
Ook andere steden en gemeenten tonen interesse in de plannen en werkwijze van Fiberklaar. ‘De ondertekening van de overeenkomst is de officiële start in Geel, maar vormt slechts het begin van het traject dat we in de komende jaren samen met vele Vlaamse steden en gemeenten willen afleggen’, zegt Fiberklaar-ceo Rik Missault.
Uitrol
Na de ondertekening startte Fiberklaar begin mei met een lokale, ludieke campagne op allerlei plekken in Geel om aan te kondigen dat de stad ‘Fiberklaar’ wordt gemaakt. Nu volgt een uitgebreide informatiecampagne via webinars, informatiepunten, mailings en de media. De uitrol zelf vindt plaats van zodra er minstens twintig procent van de inwoners intekent voor de glasvezelaansluiting. De fiberaansluiting (ter waarde van 495 euro) is voor hen dan volledig gratis.
Het netwerk is open voor alle operatoren. De gebruiker kiest zelf zijn eigen telecomprovider. Vanaf de eerste dag bieden Proximus, Multifiber, RapidXS en EDPnet hun diensten aan. De verwachting is dat meer providers op de kar zullen springen.
Naast Proximus is Fiberklaar in handen van het Zweedse investeringsfonds EQT dat al veel ervaring heeft met het aanleggen van fibernetwerken in Scandinavië (Global Connect), Duitsland (Deutsche Glasfaser) en Nederland (Delta Fiber).