Vanaf het voorjaar zal Vlaanderen via de oprichting van een datanutsbedrijf de data van zijn burgers beter beschermen. Daarvoor gaat ze samenwerken met bedenker van het world wide web Sir Tim Berners-Lee, die hiervoor de nieuwe Solid-standaard ontwikkelde.
Het op te richten Vlaams data-nutsbedrijf moet tegemoet komen aan twee grote uitdagingen rond data: het vertrouwen van burgers en bedrijven in het delen van data herstellen en data waardevoller en vindbaarder maken. Persoonlijke datakluizen moet burgers weer controle geven over hun data. Het nutsbedrijf zal als neutrale partij de veilige uitwisseling van data tussen overheid, bedrijven en burgers mogelijk maken. Vlaanderen wil met deze nieuwe data-initiatieven de maatschappelijke welvaart stimuleren en koploper worden in de Europese data-economie.
Het project behelst de bouwt van een innovatief platform met persoonlijke datakluizen waarin de burger zijn gegevens veilig kan opslaan, zonder dat dit in systemen ver weg van hem zal staan. De burger kiest vervolgens met wie hij welke gegevens deelt, voor hoelang en voor welk doel ze gebruikt mogen worden. Dit alles is gebaseerd op de nieuwe Solid-standaard, ontwikkeld door sir Tim Berners-Lee in samenwerking met Vlaamse experten, waaronder professor Ruben Verborgh van Universiteit Gent.
Silo’s
Het datanutsbedrijf wil ook komaf maken met de silo’s die nu rond data gebouwd worden. Via een samenwerking tussen publieke instanties, bedrijven en burgers, wil het data een economische en maatschappelijke meerwaarde laten creëren. Volgens Barbara Van Den Haute, administrateur-generaal van Digitaal Vlaanderen, ‘staan we vandaag immers nog niet ver genoeg om data uit silo’s te halen en stopcontacten te hebben waar die data net als elektriciteit op een gestandaardiseerde, betrouwbare, kwaliteitsvolle manier uit komt én die ook privacy-compliant is.’
De oprichting van het datanutsbedrijf moet tegen het voorjaar van 2022 rond zijn. Dan zal ook de definitieve naam bekendgemaakt worden.
Sensor Data Space
Vlaanderen keurde, naast de oprichting van het datanutsbedrijf, ook een Sensor Data Space goed. Dat moet een antwoord bieden op de vloedgolf aan snelstromende, realtime-data afkomstig van allerhande toestellen, camera’s en sensoren. Wereldwijd zijn zo’n 26 miljard apparaten en sensoren verbonden met internet. Daaronder slimme verkeerslichten of sensoren die waterniveau monitoren in onze waterlopen. De regering wil deze data vlot beschikbaar maken en samenbrengen met niet-sensor data, om de data-economie te stimuleren en om beleidsdoelstellingen zoals Blue Deal, Vlaams Energie en Klimaatplan, Modal Shift en de Basisbereikbaarheid te realiseren. De realisatie van deze Sensor Data Space past ook in de Europese ambitie om sensordata, oit en smart cities te stimuleren.
Het eerste concrete project van de Sensor Data Space zal draaien rond slimme mobiliteit, de zogeheten Modal Shift. Daarnaast komt er zeker ook al een innovatief informatieplatform voor de vastgoedsector.