In 2022 hebben MSP’s hun aanpak gewijzigd, met meer interne risicobeoordeling, zodat hun beveiliging verbeterde met onmiddellijke respons. Daar cyberaanvallen om kwalitatief hoogstaande oplossingen vragen, moet rekening gehouden worden met nieuwe economische factoren. Trends wijzen op meer zakelijke e-mailcompromissen, zero-day-aanvallen en supply chain-aanvallen. En met steeds meer gebruikers, blijven menselijke fouten helaas de grootste beveiligingsdreiging.
22 maart 2023 – Voor MSP’s was 2022 een sterk jaar, maar 2023 lijkt nog beter te worden. ESET-experts beweren dat cyberbeveiliging in 2023 de belangrijkste prioriteit voor MSP’s is.
Michal Jankech, VP SMB- en MSP-segment bij ESET, en Jake Moore, ESET’s wereldwijde beveiligingsadviseur, twijfelen er niet aan dat cyberbeveiliging een topprioriteit zal blijven. KMO’s zijn early adopters van technologieën, MSP’s helpen bij de digitale transformatie en bijgevolg past de cybercriminaliteit zich aan. Alle (legitieme) partijen moeten dus aan de slag om te reageren op veranderende cyberbeveiligingsbedreigingen.
In 2022 hebben MSP’s hun aanpak gewijzigd, met meer interne risicobeoordeling, zodat hun beveiliging verbeterde met onmiddellijke respons. Daar cyberaanvallen om kwalitatief hoogstaande oplossingen vragen, moet rekening gehouden worden met nieuwe economische factoren. Trends wijzen op meer zakelijke e-mailcompromissen (business email compromises), zero-day-aanvallen (zero-day attacks) en supply chain-aanvallen (supply chain attacks). En met steeds meer gebruikers, blijven menselijke fouten helaas de grootste beveiligingsdreiging.
“Het dreigingslandschap is onvoorspelbaar (Likewise, the threat landscape is unpredictable), met dreigingen die evolueren en steeds meer gesofisticeerd zijn”, zegt Jankech. Nieuwe technologie kan en zal door cybercriminelen misbruikt worden. Nieuwe opkomende bedreigingen zijn behoorlijk complex en berusten vaak op de menselijke factor; er zijn dus meer methodes nodig om de kans op een compromis te elimineren en te minimaliseren.
Jake Moore geeft enkele tips die MSP’s kunnen implementeren om hun beveiliging te verbeteren:
- Automatische patchprocessen – Aanvallen worden vaak veroorzaakt door menselijke fouten. Het elimineren van de kans op fouten verdient dus de voorkeur. En dankzij geautomatiseerde updates wordt elke beveiligingsupdate tijdig geïmplementeerd.
- Het aanvalsoppervlak beperken – Tegenwoordig stappen bedrijven over naar de cloud, waarbij veel meer toestellen toegang hebben tot bedrijfsnetwerken. Daarom zijn praktische maatregelen nodig om deze te monitoren, zoals een “single pane of glass”-benadering.
- De gegevensbescherming verbeteren – Zorg dat de gegevens van het bedrijf op alle gegevenslocaties zo veilig mogelijk zijn door een extra beschermingslaag toe te voegen, zoals multifactor authenticatie.
- Vermijd waarschuwingsmoeheid – Mensen (ook beveiligingsbeheerders) raken vaak ongevoelig door taken en reacties, wat leidt tot het missen of negeren van waarschuwingen. Een oplossing is het in dienst nemen van een MSP die op deze uitdagingen kan focussen en expertise heeft in geautomatiseerde oplossingen. MSP-beheerders kunnen ook last hebben van waarschuwingsmoeheid…
- Bewustmaking van werknemers – Social engineering is een zeer succesvolle tactiek, en door te zorgen dat werknemers zich bewust zijn van de bedreigingen en weten hoe ze moeten handelen en deze melden als ze ermee worden geconfronteerd, komt men een stap dichter bij een cyberveilig 2023.
Wat kan ESET aan MSP’s bieden?
Het belangrijkste dat elk bedrijf kan doen om zijn bescherming te verbeteren, is kiezen voor een betrouwbare cyberbeveiligingsoplossing. ESET is er om die bescherming te bieden aan alle bedrijven, groot of klein.
“Het gaat niet enkel om producten en functies. In ons partnerschap staat de MSP centraal. Het is het platform en de portfolio met oplossingen; het is ook het niveau van ondersteuning dat we bieden, ongeacht geografische ligging of taal. Flexibiliteit is er ook, zonder enige verplichting, dagelijkse en maandelijkse facturering via een volledig DYI MSP-platform met integraties. We zitten er samen in. En al die onderdelen vormen de kern van elk partnerschap, het vertrouwen”, zegt Jankech.
Het ESET MSP-programma (The ESET MSP Program) legt het evenwicht op de meest zorgeloze cyberbeveiligingservaring mogelijk. Het biedt integratie, automatisering, een uniform ecosysteem en flexibiliteit. ESET gebruikt een combinatie van jarenlange ervaring met machine learning en op AI gebaseerde technologieën, ESET LiveGrid, en de menselijke expertise van leiders in digitale beveiliging om geavanceerde MSP-oplossingen te leveren. ESET-producten staan bekend om hun kleine voetafdruk, wat de energie-efficiëntie verhoogt en verdere bedrijfsoptimalisatie mogelijk maakt. Dit alles voedt ESET PROTECT, het krachtigste meerlaagse platform ter wereld voor het voorkomen, detecteren en reageren op cyberdreigingen.
ESET PROTECT heeft ook een geïntegreerde XDR module, die beveiligings- en risicobeheertools op bedrijfsniveau biedt, zoals geavanceerde jacht op bedreigingen, reactie op incidenten en volledige zichtbaarheid van het netwerk. Bovendien wordt het voor het ESET PROTECT-platform mogelijk om de gebruiker totale controle over de reactie te bieden. Dit omvat ook ESET Inspect Cloud, dat gegevens in realtime verzamelt op endpoints. De gegevens worden vergeleken met een set regels om automatisch verdachte activiteiten te detecteren. Het stelt beveiligingsprofessionals bij MSP’s in staat om efficiënt te zoeken naar ongebruikelijke en verdachte activiteiten, terwijl ook nauwkeurige reactie op incidenten, beheer en rapportage mogelijk is. ESET Inspect Cloud biedt ook Managed Detection and Response (MDR) – uitbestede cyberbeveiligingsservices die de gegevens en bedrijfsmiddelen van klanten beschermen, zelfs als de detectie van een cyberdreiging door standaard beveiligingsoplossingen vermeden wordt.
Gecombineerd, bieden de aanpasbare producten een formidabele bescherming voor het bedrijf en een uitgebreid serviceaanbod voor de klanten. Volg het ESET Trends 2023 webinar voor MSP: WATCH ESET’s 2023 TRENDS FOR MSPs WEBINAR HERE