Low-code is veel meer dan enkel het ontwikkelen van applicaties. Wie deze technologie als een platform met breed inzetbare toepassingen beschouwt, ziet in de snelheid, performantie, schaalbaarheid en toegankelijkheid al snel een ideale basis voor volledige end-to-end bedrijfsautomatisatie. En finaal komt die automatisatie de mensen in organisaties ten goede, of het nu werknemers of klanten zijn.
Na twintig jaar ‘high-code’-programmeren in programmeertalen als .Net of Javascript, is de low-code-aanpak aan een stevige opmars bezig. Deze manier van softwareontwikkeling functioneert sneller en is toegankelijker doordat handmatige codering tot een minimum beperkt blijft. Softwareontwikkeling die via hard-coding maanden of jaren zou aanslepen, is via low-coding in enkele weken tijd af te werken.
Platformdenken
Low-code wordt nog al te vaak en onterecht beschouwd als een toepassing die louter inzetbaar is voor applicatie-development. Het ontwikkelingsaspect is slechts één onderdeel van wat een low-code-platform in zijn mars heeft. Low-code gaat over de manier waarop een technologie wordt ingezet. Denk aan robotic process automation (rpa), applicaties, workflows, enzovoort.
Om de diversiteit van die low-code-toepassingen te zien, is het belangrijk om in te zetten op platformdenken. Een low-code-platform is te zien als een gereedschapskist die alle tools bevat om te kunnen automatiseren en daarnaast dienst doet als integratieplatform waarmee data tussen verschillende systemen uitgewisseld worden. Voorbeelden daarvan zijn Appian, UiPath, IBM en Microsoft Power Platform.
Zulke low-code-platformen bevatten naast application development ook rpa, workflow engines, artificiële intelligentie (ai), process mining, chatbots … Wat vaak over het hoofd gezien wordt, is dat al die elementen uiteindelijk worden aangewend met behulp van low-code. Het maakt van low-code-platformen de ideale basis voor bedrijfsautomatisatie, wat op zijn beurt leidt tot meer efficiëntie, productiviteit, tevreden werknemers én klanten.
Toegankelijk en flexibel
Low-code-platformen werken doorgaans met een designstudio waarin je met minimale development skills eenvoudig en snel processen opbouwt door middel van verschillende geordende subtaken die als kant-en-klare bouwblokken meestal alleen geconfigureerd hoeven te worden. De achterliggende code is niet zichtbaar voor de gebruiker, wat voor een visueel aantrekkelijke, gebruiksvriendelijke en toegankelijke interface zorgt. Dat nodigt uit tot nauwere samenwerkingen binnen het team of zelfs tussen verschillende afdelingen, waarbij meerdere ontwikkelaars samen werken aan scripts.
Die toegankelijkheid faciliteert snelle resultaten die eenvoudig kunnen bijgestuurd worden naargelang de feedback van de opdrachtgever. De combinatie van die snelheid, toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid verhoogt de betrokkenheid tussen opdrachtgever en ontwikkelaar. Hierbij is het duidelijk dat de technologie ten dienste staat van de mens en menselijke samenwerkingen en het niet de mens is die zich moet aanpassen aan de technologie.
Hybride
Bovendien is low-code niet alleen een alternatief voor high-code, maar zijn de twee ook perfect in een hybride opstelling toe te passen. Een project start dan in een low-code-platform en wordt gefinaliseerd en gepersonaliseerd via high-code. En net zoals vele andere diensten en toepassingen worden low-code platformen tegenwoordig vaak aangeboden als een saas-product met cloud-integratie. Naarmate applicaties groter worden of intensiever worden gebruikt, is het platform dan vlot op te schalen. Die flexibiliteit en het dynamische groeipotentieel maken van low-code-cloud-platformen breed inzetbare toepassingen voor bedrijven in beweging.
Nieuwe vaardigheden
Door de verscheidenheid aan toepassingen binnen een low-code-platform, is er nood aan ontwikkelaars met uiteenlopende skills die op procesniveau kunnen nadenken. Organisaties die willen inzetten op low-code, zullen bijgevolg nieuwe vaardigheden moeten aanboren. De ideale ontwikkelaar die met low-code overweg kan, de zogenaamde citizen developer, heeft immers affiniteit met zowel de zakelijke als technische kant. Bovendien heeft hij of zij ook aandacht voor governance en security om zo het potentieel van low-code-oplossingen te maximaliseren.
Het heeft geen zin om alle boekhouders en it’ers om te scholen tot citizen developers, al is low code wel ideaal om onontgonnen potentieel van mensen binnen de organisatie naar boven te brengen. De verschillende onderwijsinstellingen springen intussen gelukkig op de kar om ontwikkelaars warm te maken voor low-code toepassingen in opleidingen zoals IT management.
Low-coding kent duidelijk heel wat voordelen ten opzichte van het klassieke high-coding-programmeren. Het is sneller en brengt ontwikkelaars en eindgebruikers dichter bij elkaar. Bovendien is low-code gebruiksvriendelijker en toegankelijker, wat uiteindelijk vaak doorslaggevend is.
Om het met de woorden van Sean Gerety te zeggen: ‘The technology you use impresses no one. The experience you create with it is everything.’ Laat die low-code-ervaring een zeer positieve zijn.