De Franse telecomoperator Orange heeft drie finale kandidaten geselecteerd voor de functie van ceo. Dat schrijft de krant Libération. Het gaat over toplui bij Orange zelf, Schneider en Verizon. Een van hen volgt Stephane Richard op, die moet opstappen na een gerechtelijke veroordeling.
Volgens Libération heeft een comité van de raad van bestuur van Orange drie mensen weerhouden die nog kans maken op de hoogste functie bij de operator. Het gaat om de huidige cfo Ramon Fernandez, Christel Heydemann, de huidige verantwoordelijke van Schneider voor de Europese markt en lid van de raad van bestuur van Orange, en chief revenue officer Frank Boulben van Verizon.
In november kondigde Orange aan dat het tegen eind januari op zoek zou gaan naar een nieuwe leider. Dat gebeurde nadat voorzitter en ceo Stephane Richard door een Parijse rechtbank was veroordeeld voor het misbruik van publieke fondsen. Hij kreeg daarvoor een celstraf met uitstel van een jaar en een boete van 50.000 euro. Voor de beschuldiging van fraude werd hij vrijgesproken. Richard stond elf jaar aan het hoofd van Orange.
De zaak gaat terug tot 2008, toen de Franse overheid vierhonderd miljoen euro betaalde aan de zakenman Bernard Tapie. Die kreeg het geld nadat hij zijn deel in de sportfabrikant Adidas had verkocht aan een Franse staatsbank, in 1992. Volgens de onlangs overleden Tapie zou de overheid hem daarbij bestolen hebben. Toen Tapie de schadevergoeding kreeg, was Richard kabinetschef van toenmalig minister van Financiën Christine Lagarde, de huidige voorzitter van de Europese Centrale Bank. Ook zij is in de zaak veroordeeld, voor nalatigheid.
De zoektocht naar een nieuwe topman of -vrouw werd opgezet in samenwerking met het headhuntersbureau Spencer Stuart. De Franse staat, die bijna een kwart van Orange in handen heeft, heeft vetorecht wat betreft het aanduiden van een ceo. De president kan in theorie nog een andere kandidaat naar voren schuiven dan de drie die nu op de kandidatenlijst staan.