We zijn nu zo gewend aan het gratis online delen en bekijken van inhoud dat het een tweede natuur geworden is. Maar wat als een kunstwerk werd verrijkt met een unieke functie: een NFT?
21 april 2022 – Stel, het is een mooie lentemiddag en je besluit een kunstgalerie te bezoeken. Je kleedt je aan, verlaat je huis en wandelt door de stad naar je favoriete galerie. Je koopt een kaartje en begint rond te kijken. Je ziet de kunst, je kunt het bijna aanraken. Je ontmoet er mensen die ook schilderijen en sculpturen bewonderen.
Stel nu dat dit niet de realiteit is. Het is niet meer nodig om fysiek naar de galerij te gaan en kunst te bekijken. We zijn nu in een tijdperk waar virtuele galerijen realiteit worden. Digitale kunst wint aan populariteit en Non-Fungible Tokens (NFT’s) maken het veel winstgevender voor kunstenaars.
We zijn nu zo gewend aan het gratis online delen en bekijken van inhoud dat het een tweede natuur geworden is. Maar wat als een kunstwerk werd verrijkt met een unieke functie: een NFT?
We hebben de afgelopen maanden heel wat over NFT’s gehoord. Maar wat zijn non-fungible tokens precies? Het is een stukje digitale data, ingebed in een bestand dat uniek is voor dat kunstwerk. Net als een fysiek kunstwerk, is een digitaal werk met een NFT niet-repliceerbaar. Daar bestaat er maar één van. En juist dat geeft het kunstwerk zijn waarde. Deze stukken kunnen niet worden geruild of vervangen door soortgelijke werken van dezelfde waarde. Net zoals fysieke kunst niet kan worden ingeruild voor een vergelijkbaar stuk met dezelfde waarde.
NFT’s bestaan al sinds 2015, maar zijn de laatste tijd steeds meer populair geworden. We danken dit aan de Amerikaanse National Basketball Association (NBA), die in 2020 begon met de verkoop van “NBA Top Shots” – niet-vervangbare korte clips van basketbalshots, vergelijkbaar met de voorheen populaire basketbalkaarten. Elk is uniek, heeft zijn eigen waarde en kan niet door een ander worden vervangen.
Deze nieuwe ontwikkeling kan potentieel een revolutie veroorzaken in de kunstwereld. NFT’s fungeren als een digitaal eigendomscertificaat van een kunstwerk. Nadat een NFT-kunstwerk is gemaakt, wordt het ‘getokeniseerd’ op een blockchain. Dit bewijst het juridische eigendom van de kunstenaar die het stuk heeft gemaakt. En aangezien een blockchain veilig en moeilijk te hacken is, kan de eigendom vrij gemakkelijk gevolgd worden. Dit helpt de kunstenaar aan populariteit te winnen en zijn kunst in de wereld te positioneren. Iedereen online kan zijn stuk bekijken, zelfs delen en kopiëren. Je zou kunnen denken dat dit het doel voorbij schiet. Je heb er vrije toegang toe, je kunt het bekijken en delen, waarom zou je dan betalen voor het eigendom? De truc is dat je, tenzij je de NFT koopt, jezelf niet als eigenaar kunt voordoen. Net als bij fysieke kunst kun je er een foto of zelfs een kopie van maken. Maar tenzij je het originele stuk met certificaat bezit, heeft je kopie/foto niet dezelfde waarde als het origineel.
Als je een NFT koopt, wordt het je eigendom en je doet ermee wat je wilt. De koper bezit echter geen intellectuele eigendomsrechten (Intellectual Property Rights), zoals het recht van bewerking of reproductie. Dit is een exclusief recht van de maker.
Het creëren van digitale kunst verlegd de grenzen waaraan kunstenaars gebonden zijn. Zij kunnen nu vrijer en zelfstandiger werken. Ze hebben het recht hun kunstwerk te verkopen aan de prijs die zij de juiste achten, ze kunnen voorwaarden te stellen vooraleer de werken verkocht worden en nog veel meer. Ze kunnen ook hun kunst verhuren en tentoonstellen zoals ze willen. Het wordt voor hen ook gemakkelijker om hun kunst wereldwijd te verspreiden zonder beperkingen van locatie.
Het klinkt allemaal geweldig, maar aan elke digitale vooruitgang zijn risico’s verbonden. NFT’s worden verkocht op digitale platformen. Die werken zoals online winkels. Kwetsbaarheden in deze platforms worden vaak veroorzaakt door onvoldoende veiligheidsoverwegingen in de ontwikkelingsfases. Eens ontdekt worden deze fouten het doelwit van criminelen. Ze kunnen een kunstwerk uploaden dat kwaadaardige code bevat, accounts van mensen stelen of NFT’s tegen een lage prijs verhandelen en ze met winst doorverkopen.
Volgens HKCERT zijn er verschillende gevallen geweest van cybersecurity-inbreuken met NFT’s. Een van de recentste had plaats in februari 2022 via een phishing-aanval op OpenSea (een NFT-handelsplatform). Een cybercrimineel stuurde gebruikers een social engineering e-mail om et de vraag een contract te ondertekenen en crypto-activa naar zijn portemonnee te sturen. In totaal werd een bedrag van 1,7 miljoen gestolen.
De meeste aanvallen schijnen phishing te zijn (phishing nature). Maar een beveiligingsprobleem werd gevonden in OpenSea, een van de grootste en meest populaire handelsplatformen. Door de kwetsbaarheid konden NFT-kunstwerken voor minder dan 1% van de bodemprijs (the price) worden verkocht. Dit bezorgde de makers heel wat problemen.
Er zijn geen grenzen aan innovatie en creativiteit. NFT’s en digitale kunst bewijzen dat vooruitgang niet te stoppen is. En het mag ook niet stoppen. Vooruitgang is er om te blijven en zich verder te ontwikkelen. Maar met vooruitgang gaan risico’s gepaard. ESET beschermt vooruitgang en ontwikkeling sinds zijn oprichting, meer dan 30 jaar geleden. Beveiliging van digitale gebruikers is zijn prioriteit nummer één, wat betekent dat ESET ervoor moeten zorgen dat de vooruitgang die we als mensen hebben geboekt, beschermd wordt. Dan pas kunnen we veilig de toekomst instappen.
Waar technologie vooruitgang mogelijk maakt, is ESET er om deze te beschermen (Where technology enables progress, ESET is here to protect it.)