Cryptomunten worden wel eens anoniem genoemd en dat zou ook de reden zijn waarom cybercriminelen er zo van houden. Dat is echter niet waar. Cryptomunten zijn dan wel privaat, ze zijn zeker niet anoniem. Er zijn verschillende manieren om de identiteit van Bitcoineigenaars te achterhalen.
Bitcoin is helemaal niet anoniem
Het concept van Bitcoin is net dat het openbaar is. Het grootboek is voor iedereen toegankelijk en de munten hebben eigen ID’s die te volgen zijn. Dat Bitcoins anoniem zouden zijn, is vooral een misvatting die ontstond tijdens de begindagen van de cryptomunt. In het verleden is ook al veelvuldig bewezen dat Bitcoins perfect te traceren zijn. Zo heeft een federale agent in de Verenigde Staten maar liefst 3760 Bitcointransacties van Ross Ulbricht getraceerd. Het blootleggen van deze geldstroom was uiteindelijk heel belangrijk in de zaak tegen de drugcrimineel die werd veroordeeld tot een levenslange celstraf.
De identiteit achter de openbare sleutels blootleggen
Er zijn verschillende manieren waarop men Bitcointransacties kan traceren. In de eerste plaats is er de openbare blockchain, de plek waar alle transacties worden verzameld. Zoals eerder aangegeven is deze Blockchain publiekelijk. Alle adressen en transacties zijn voor iedereen zichtbaar. Hierbij worden ook de openbare sleutels, de zogeheten “public key-based adresses” gedeeld. Deze openbare sleutels kunnen worden gekoppeld aan e-mailadressen en soms ook aan gebruikersidentificaties of bankrekeninggegevens.
Hoewel een wallet met enkel een mailadres kan worden aangemaakt, kan men via een omweg een identiteit aan de wallet linken. Dat doet men bijvoorbeeld op het moment dat de wallet wordt gebruikt om bij een webshop een aankoop te doen. Zo’n webshop vergaart dan informatie over de klant, zoals het IP-adres, de naam en het leveringsadres. Met die informatie kan de identiteit achter de openbare sleutels worden blootgelegd. Ook exchanges, websites waar het mogelijk is om cryptomunten te kopen of te verkopen, vragen extra gegevens aan hun gebruikers. Daar is geen ontsnappen aan. Ook als je via afgeleide producten in Bitcoin belegt, bijvoorbeeld via een platform als Bitcoin Prime, zal men vrijwel altijd vragen om persoonlijke gegevens. In het geval van Bitcoin Prime gaat het bijvoorbeeld om je voornaam, je achternaam, je mailadres en je rekeningnummer.
Er bestaan anonieme cryptomunten, maar Bitcoin is er geen voorbeeld van
Het is wel zo dat er bij cryptomunten soms grote verschillen zijn met betrekking tot de anonimiteit. Bitcoin is bijvoorbeeld een munt waarbij er wordt gefocust op snelle en efficiënte transacties, maar er zijn ook munten die eerder focussen op anonimiteit. Dergelijke anonieme cryptomunten maken gebruik van cryptografische technologieën. Bij dergelijke gevallen zijn de munten niet traceerbaar en niet observeerbaar. Onder andere de cryptomunten Monero en Zcash bieden hoge garanties op het gebied van anonimiteit en ontraceerbaarheid.
Bij cryptomunten die focussen op anonimiteit zijn er vaak ook allerlei nadelen. Over het algemeen resulteert anonimiteit in extra kosten en verkleint anonimiteit de zekerheid, net omdat de transparantie wegvalt. Bij sommige anonieme cryptomunten ligt de transactiesnelheid ook lager, waardoor anonieme cryptomunten zeker niet altijd interessanter zijn. Laat het dan ook duidelijk zijn dat anonimiteit niet meteen de voornaamste bestaansreden van cryptomunten is.