Westpole Benelux, leverancier van it-diensten en oplossingen, lanceert met Wespace een nieuwe naam voor hun Europese hybride cloudaanbod en -platform. Het moet een alternatief bieden voor het publieke cloud aanbod. ‘Het huidige public cloudaanbod zal binnen tien jaar niet meer in staat zijn alle data te hosten’, klinkt het bij Westpole.
De cloud- en infrastructuurspecialisten van Westpole, gevestigd in Italië, België en Luxemburg, hebben een Europees hybride cloudaanbod vastgelegd, dat naar eigen zeggen rekening houdt met de behoeften, middelen en wensen van lokale en wereldwijde klanten. ‘De early cloud adopters hebben zowel negatieve als positieve ervaringen. Ze zijn vaak niet geneigd al hun gegevens toe te vertrouwen aan een partner wiens aanbod niet op hun maat is gemaakt of duur uitkomt wanneer maatwerk nodig is’, klinkt het in de aankondiging van Westpole.
Bedrijven met een matuur it-model daarentegen kennen, volgens Westpolen, de voor- en nadelen van publieke versus private cloud en on-premises. ‘Voor on-premises beschikt Westpole onder meer over twee PSF-gecertificeerde datacenters in Luxemburg. Klanten uit heel Europa tonen interesse in deze datacenters, die echte privacy bieden dankzij beperkte wettelijke toegangsrechten tot de opgeslagen gegevens, zelfs voor overheidsfunctionarissen’, zo luidt het. Westpole beschikt ook over vijf andere Tier III- & Tier IV-datacenters in België en Italië.
Binnen tien jaar
‘De cloud is here to stay, maar de transitie ernaartoe verloopt niet voor iedereen even snel. Het grote aantal beschikbare cloudoplossingen is verwarrend en soms overweldigend’, oppert Dirk De Boeck, directeur managed services bij Westpole Benelux. De afgelopen twee jaar hebben veel organisaties, volgens De Boeck, hun investeringen in it-infrastructuur verminderd omdat de pandemie hun bedrijf trof. ‘Daar zien we kansen.’
Het bedrijf wil een alternatief vormen voor de (populaire) publieke clouds, en daar halen ze bij Westpole Benelux dus ook specifieke argumenten voor aan. ‘Auditors zijn public cloudomgevingen niet altijd gunstig gezind’, haalt De Boeck aan. ‘We kunnen er dus gerust vanuit gaan dat over tien jaar het merendeel van de data van bedrijven niet in publieke clouds wordt gehost. Office 365 bijvoorbeeld, biedt vandaag onvoldoende gegevensbescherming voor juridische documenten.’