Het bedrijfsleven is optimistisch over het herstel na de coronacrisis volgens onderzoek van de Nederlandse Innovatie Monitor. Bedrijven pakken door met de digitale transformatie en het niveau van radicale innovatie bevindt zich op een niet eerder gemeten niveau. Het merendeel van de ondernemingen is zich door de coronacrisis meer gaan richten op de lange termijn en bedrijven zijn duidelijk meer gaan investeren in innovatie, met name in r&d en ict. Maar waar begin je met innoveren en hoe maak je met innovatie échte substantiële impact?
Ten eerste is het belangrijk dat je klein begint en groot eindigt met een innovatie-project. Kies daarnaast voor een flexibele aanpak die direct resultaat oplevert en waarbij continu kennis wordt gedeeld. Op deze manier kun je fouten meteen elimineren, voortdurend verbeteringen aanbrengen en voorkom je ‘technical debt’ om innovatie en succes te bevorderen.
Daarnaast moet ook de volledige organisatie achter de nieuwe innovatie staan. Door een agile-team samen te stellen kun je dit realiseren. Zo’n team is cross-functioneel, zelfsturend en flexibel en maakt het mogelijk sneller software te ontwikkelen en te implementeren. Door te zorgen voor een dynamische it-omgeving kunnen organisaties sneller schakelen en beter voldoen aan de verschillende behoeften van medewerkers. Innovatie gedijt tenslotte het beste op plekken waar mensen werken met verschillende ervaringen, identiteiten en achtergronden. Op deze manier creëer je een diversiteit van perspectieven en een andere dynamiek in een groep, die aanzet tot creativiteit, nieuwe ideeën en een win-winscenario voor iedereen.
Living lab
Nadat de bedrijfsprocessen intern zijn ingericht om innovatie te stimuleren, kunnen organisaties hun innovaties versnellen door bijvoorbeeld een ‘living lab’ op te zetten. Een dergelijke lab is een ‘onderzoekomgeving’ waarbij gelijktijdig onderzoek en innovatie plaatsvindt volgens het principe van co-creatie en participatief ontwerpen. Het concept is gebaseerd op een flexibele vorm van samenwerking georganiseerd rond een fysieke plek. Het lab is een plek voor innovatie op basis van creativiteit, co-creatie en validatie van ideeën. Een living lab is dan ook een ruimte waarbij leren op basis van ervaring centraal staat. Op deze manier kun je samenwerken aan het oplossen van complexe uitdagingen en krijg je een beter inzicht over de kansen en dreigingen, zoals opkomende technologieën, van buiten. Hoewel er geen eenduidig stappenplan is waar een living lab aan moet voldoen, is het wel belangrijk om met een aantal elementen rekening te houden.
Doelen en verwachtingen
Ten eerste is het belangrijk om een plan op te stellen met duidelijke doelen en verwachtingen. Hierdoor weet iedere deelnemer wat de motieven zijn van iedereen die meedoet aan het project en kan er samenwerking worden gerealiseerd op basis van gelijkwaardig meedenken en een gemeenschappelijk verantwoordelijkheidsgevoel. Koester daarnaast diversiteit bij het selecteren van een groep. Door gebruik te maken van diversiteit in kennis, uiteenlopende perspectieven en conflicterende (deel)belangen is het mogelijk om tot integrale oplossingen te komen. Zorg hierbij wel voor een heldere rol- en taakverdeling, zodat iedereen weet wie waar verantwoordelijk voor is.
Verder is het belangrijk dat de activiteiten worden uitgevoerd in een realistische, natuurlijke, levensechte omgeving waarin de innovaties moeten landen. Bij disruptieve innovaties is immers een experimenteer omgeving nodig waarin alle betrokken partijen het uiterste uit zichzelf kunnen halen.
Benutten
Kortom, flexibiliteit is een voorwaarde om succesvol te innoveren. Om innovaties uit de markt ten volste te benutten, moeten bedrijven efficiënte businessdoelen stellen en bedrijfsprocessen anders inrichten. Wendbaarheid en continu innovatievermogen is daarbij essentieel. Daarnaast vergt innovatie een open, constructieve houding en doorzettingsvermogen voor dialoog en samenwerking. Door je flexibel op te stellen is dit te realiseren en worden organisaties wendbaar om innovaties te versnellen.
(Auteur Ernout van der Waard is ceo van Worth Systems.)