Het handhaven van social distancing is een belangrijke regel om het coronavirus onder controle te houden. En dat zal zo blijven na de versoepelingen en de terugkeer naar de werkplek. Laat die coronamaatregel nou net een boost kunnen geven aan het internet of things (iot).
‘Thuiswerken’ was op professioneel vlak het codewoord tijdens de voorbije maanden. Met een virtuele desktopomgeving of door in de cloud met de bekende bedrijfsapplicaties te werken, kon je verder. Zeker als je een kantoorbaan hebt. Niet elk type bedrijf kan dat aanbieden. Zie de werknemer van de watermaatschappij of elektriciteitsleverancier die aanbelt om de meterstanden van analoge tellers op te nemen.
Zo zijn er meer werknemers die de baan op moeten of contact moeten hebben met derden. Veel van die werkzaamheden zijn ook te automatiseren. De pandemie zou dus zomaar tal van organisaties richting iot kunnen duwen. Zolang een zekere schroom rond persoonlijk contact blijft bestaan, neemt de nood aan teledetectie toe.
Teledetectie vindt niet alleen plaats in de farmaceutische industrie waar de productie van geneesmiddelen al volledig met automatische melders gemonitord wordt, en ook niet in Industrie 4.0 waar met sensoren elk element in voorraadketens continu onder de loep ligt. Ook in de huiselijke omgeving rukken ‘voelers’ op: de zonwering aangedreven door een lichtsensor, sensoren die de luchtkwaliteit in een gebouw meten (belangrijk!) en de digitale elektriciteitsmeter. Is het dan nog wel van deze tijd dat de medewerker van de watermaatschappij deur aan deur gaat om iets op te meten om nadien een factuur te bezorgen?
Het aantal sensoren en data stijgt exponentieel. Iot zal eerder groeien door machine-to-machine- dan door machine-to-human-communicatie. Volgens een IBM-studie is negentig procent van de wereldwijde data in de afgelopen twee jaar gecreëerd. De primaire bron van deze groeiende datastroom komt van de explosie aan sensoren en apparaten. De technologie is er klaar voor: edge computing en edge cloud garanderen het versturen en bewaren van de data. Er zijn tools om de data centraal te verzamelen en met alle verzamelde gegevens aan de slag te gaan. Denk aan datamining. Is elke onderneming daar klaar voor? Absoluut niet. Om alle losse blokken van iot tot één geheel te brengen, heb je meerdere profielen nodig: een plc-ingenieur, een code-programmeur, iemand met kennis van algemene it en iemand met expertise in de sector zelf. Dat vraagt tijd.
Aangezien het virus onze maatschappij nog een tijd zal verplichten om in bubbels te leven en er meer drag-and-drop-apps op de markt verschijnen die het voor it-teams gemakkelijker maakt om iot te implementeren, voorspel ik dat veel bedrijven de technologie snéller gaan omarmen.
Auteur: Luc Costers, 4 Nutanix Belux
Dit artikel staat ook in Computable-magazine #03/2021.